Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щастлив край на история за глухота - две сестри от Плевен вече чуват и говорят

Творба на едно от децата - Сияна, докато е била в ИСУЛ
Снимка: ИСУЛ

Майка на две момиченца със загубен слух напуска работа, за да се грижи за тяхното обучение и за развитието на слух и реч, каквито вече има и при двете. По-голямото дете – Сияна, се научава да изговаря звуци, благодарение на метод на стимулите, адаптиран от майката Камелия.

Семейството е от Плевен. През изминалата седмица в столичната болница ИСУЛ бяха поставени кохлеарни импланти на децата, които са на 11 и на 6 години. Предстои рехабилитация, която ще им даде шанс да чуват и разговарят наравно с останалите.

"И на двете операциите са успешни и се надявам с правилната рехабилитация да имам две напълно нормални деца", не крие радостта си майката на Сияна и Никол.

Сияна рисува на болничното шкафче  Снимка: ИСУЛПри Сияна първото изследване на слуха, проведено на 6 месеца, показва наличие на слух, но второто изследване – на двегодишна възраст, отчита пълна глухота. За няколко месеца са поставени слухови апарати, но момиченцето не реагира на звуци. 

Никол се ражда с частична загуба на слуха, но заради инфекция на ушите детето губи остатъчния слух в едното ухо.

За развитието на реч голяма е заслугата на майката Камелия, която решава да пробва система за стимулиране с любими за детето неща, например захарницата.

До днес майката е личен асистент на децата. Сияна е в четвърти клас, а Никол – в предучилищна група, и двете в масово училище. Децата посещават групови и индивидуални терапии.

"Когато едно дете започне да чува звуците около него нормално, то започва да развива говора. Затова целта е да бъдат в ранна възраст оперирани – това е целта на неонаталния скрининг, за да може децата да нямат спомен от глухотата. Когато оперирате едногодишно детенце, то няма спомен какво значи да не чуваш. До три години то вече е наравно, говорното му развитие, с това на неговите връстници", коментира пред БНР проф. Диана Попова от ИСУЛ, началник на Референтния център по кохлеарна имплантология.






По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна