Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев: По пътя към Шенген трябва да имаме ясна стратегия за усилия и реформи

Радан Кънев
Снимка: БГНЕС

"Ситуацията е ясна. Министърът на вътрешните работи на Австрия потвърди позицията на държавата си, че въпросът за членството на България и Румъния в Шенген няма да бъде разглеждано по същество на сегашното заседание. Заедно с известната позиция на Нидерландия това затваря въпроса за настоящото заседание на Съвета в рамките на тази година". 

Това каза пред БНР евродепутатът Радан Кънев. 

И посочи, че за страната ни има добра новина - това, че заради позицията на Австрия няма да се разглежда най-сериозният от гледна точка на нашите интереси и сигурност въпрос - отделянето на България от Румъния

"В рамките на 2023 година и двата въпроса - членството на България и Румъния в Шенген и отделянето ни, ще бъдат постоянно в рамките на преговорите на ниво правителства в Европейския съюз. България трябва да има ясно разписана стратегия и за дипломатически усилия, и за вътрешни реформи. За да може да бъде преодолян рискът от разделяне и да бъде постигнат успех в преодоляване на ветото на някои държави". 

По думите му очакването добрата новина да дойде от Европейския парламент е нереалистично, защото става въпрос за работа на ниво правителства в Евросъюза и за много тежка несвършена работа на българското правителство в годините назад. 

В предаването "12+3" Кънев очерта резервите на други държави към България

"Техническата готовност за охрана на външната граница не преодолява корупционния риск на външната граница - т.нар. каналджийство. Основната политическа спирачка е, че България има напълно заслужен образ на държава, която системно не решава вътрешните си проблеми с върховенството на правото и с корупцията. Те ни правят по-лошо и по-несправедливо общество. Шенген е технически и политически въпрос. Трябва да убедим партньорите от западноевропейските държави, че интеграцията на България е пътят към максимално сътрудничество за решаване на тези проблеми. Ние нямаме нужда да бъдем в изолация, в някаква сива зона, а да бъдем дълбоко интегрирани във всички структури на ЕС, включително в Шенген и в еврозоната, да получаваме максимално съдействие да решаваме проблемите". 

Във връзка с вътрешнополитическата обстановка евродепутатът коментира, че възможност за съставяне на правителство има с втория или с третия мандат, а реалистичното и полезно решение е формула за кабинет да бъде намерена в сътрудничество с ПП и ДБ и с формула за подкрепа от ГЕРБ

"БСП са напълно невъзможен партньор. С ДПС ни дели всичко в българската политика, между нас не може да има взаимодействие". 

Интервюто с Радан Кънев можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна