Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Уолстрийт джърнъл": Износът на петрол от Русия се срива рязко след въведения ценови таван

Износът на руски суров петрол претърпя сериозен удар след влизането в сила на новите западни санкции и тавана на цените по-рано през седмицата, като "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че информациите от два доставчика на данни за руския суров петрол показват голям спад, въпреки че конкретните им стойности се различават .

Според компанията за стоков анализ Kpler морският износ на Русия е намалял с близо 500 000 барела на ден във вторник (6-и декември), което представлява спад с 16% спрямо средния за ноември руски износ от 3,08 милиона барела на ден.

Междувременно TankerTrackers.com, сайтът, който проследява морските кораби с помощта на сигнали и сателитни изображения, съобщи, че руският износ на суров петрол е спаднал с близо 50%, като по-голямата част от спада се дължи на доставките от черноморските и балтийските пристанища.

Според Самир Мадани, съосновател на TankerTrackers.com, това е по-скоро значителен спад, отколкото само моментен: "Руският износ се движеше стабилно досега. Двете най-големи видими прегради са в Черно и Балтийско море. Тихоокеанските и арктическите региони остават незасегнати, поне засега".

Анализаторите от StanChart пък прогнозираха, че производството на суров петрол в Русия ще спадне рязко през следващата година, отбелязвайки, че ключовата неизвестност е дали Русия може да транспортира петрол до основните си потребители (включително осигурявайки адекватна застраховка), без да използва услугите на ЕС или на групата Г-7.

Според StanChart, Русия е придобила достатъчно голям "сенчест' танкерен флот след нахлуването си в Украйна, който може да използва, за да пренася повечето от изместените обеми. Анализаторите обаче отбелязват, че застрахователният аспект вероятно ще причини значителни проблеми. Тази ситуация кара анализаторите да прогнозира