Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Уолстрийт джърнъл": Износът на петрол от Русия се срива рязко след въведения ценови таван

Износът на руски суров петрол претърпя сериозен удар след влизането в сила на новите западни санкции и тавана на цените по-рано през седмицата, като "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че информациите от два доставчика на данни за руския суров петрол показват голям спад, въпреки че конкретните им стойности се различават .

Според компанията за стоков анализ Kpler морският износ на Русия е намалял с близо 500 000 барела на ден във вторник (6-и декември), което представлява спад с 16% спрямо средния за ноември руски износ от 3,08 милиона барела на ден.

Междувременно TankerTrackers.com, сайтът, който проследява морските кораби с помощта на сигнали и сателитни изображения, съобщи, че руският износ на суров петрол е спаднал с близо 50%, като по-голямата част от спада се дължи на доставките от черноморските и балтийските пристанища.

Според Самир Мадани, съосновател на TankerTrackers.com, това е по-скоро значителен спад, отколкото само моментен: "Руският износ се движеше стабилно досега. Двете най-големи видими прегради са в Черно и Балтийско море. Тихоокеанските и арктическите региони остават незасегнати, поне засега".

Анализаторите от StanChart пък прогнозираха, че производството на суров петрол в Русия ще спадне рязко през следващата година, отбелязвайки, че ключовата неизвестност е дали Русия може да транспортира петрол до основните си потребители (включително осигурявайки адекватна застраховка), без да използва услугите на ЕС или на групата Г-7.

Според StanChart, Русия е придобила достатъчно голям "сенчест' танкерен флот след нахлуването си в Украйна, който може да използва, за да пренася повечето от изместените обеми. Анализаторите обаче отбелязват, че застрахователният аспект вероятно ще причини значителни проблеми. Тази ситуация кара анализаторите да прогнозират, че руският добив на суров петрол вероятно ще спадне с 1,44 милиона барела на ден през 2023 г. благодарение на прогресивния недостиг на висококачествено оборудване и липсата на достъп до международни обслужващи компании.

В същото време продължава да има задръстване от повече от дузина петролни танкери, блокирани в турските проливи (Босфора и Дарданелите), благодарение на спор между морските застрахователи и местните турски власти поради новите санкции и тавана на цените.

Междувременно петролът поскъпва предпазливо на международните стокови пазари след рязкото поевтиняване през предходните четири поредни сесии на търговия. Търговците изразяват предпазлив оптимизъм относно разхлабването на Covid ограниченията в Китай, които би довело до рестартиране на втората по сила световна икономика и до повишаване на търсенето на горива от глобалния най-голям техен вносител.

Към 13,45 часа българско време фючърсите на петрол Брент нарастват с 1% към 78 долара за барел, след като в сряда поевтиняха до 76,91 долара за барел - най-ниско ценово ниво от първите месеци на януари 2022 г.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък поскъпват с 1,3% към 73 долара за барел, отскачайки от вчерашното дъно около 71,75 долара - най-ниско ценово ниво от последната десетдневка на декември 2021 г.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени