Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според вътрешния и външния министър догодина България може да постигне положителен резултат по кандидатурата си за Шенген

Демерджиев за Шенген: Въпросът беше политически, позитивни сме и ще работим да се намери компромис

Министърът на вътрешните работи на България Иван Демерджиев и министърът на вътрешните работи и вицепремиер на Хърватия Давор Божинович (вляво) по време на заседанието на Европейския съвет на министрите на вътрешните работи в Брюксел, 8 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев определи мотивите за отрицателния вот за България от страна на Австрия и Нидерландия за присъединяването ни към Шенген като "политически" и допълни, че специално в подхода на нидерландците липсва конструктивизъм. Той допълни, че засега няма да предприемаме ответни мерки срещу двете държави.

Според вътрешния министър Иван Демерджиев в рамките на следващата година България може да постигне положителен резултат за кандидатурата си за Шенген. Австрия и Нидерландия гласуваха против присъединяването на страната ни на днешното заседание на министрите на правосъдието и вътрешните работи в Брюксел, но всички дадоха зелена светлина на Хърватия.

Министър Демерджиев определи действията на двете страни като "политически" и допълни: "Въпросът беше политически, две държави решиха друго, 25 държави ни подкрепиха, при това безрезервно и много прозорливо, смятайки че това е правилното решение. Ние продължаваме да мислим, че това е правилното решение, позитивни сме и ще работим в  посока да се намери компромис, така че да се съгласят двете държави, които бяха резервирани днес".

Министърът каза, че е разговарял с шведския си колега, чиято страна поема ротационното председателство на ЕС от 1 януари и е получил уверения, че усилията в полза на страната ни ще продължат.

"Всъщност Австрия даде ясно да се разбере, че има механизми, има компромиси, които би приела – ние предлагаме много неща, включително съвместни наряди, включително техни представители да дойдат по нашата граница. Открити сме, готови сме за конструктивни решения, стига тези решения да са свързани с изисквания или с неща, които са полезни или за опазването на границата, или изисквания за членството на Шенген. Нидерландия не поставя такива изисквания, там диалогът е по-труден, тъй като няма конструктивизъм в тяхната позиция", коментира Демерджиев.

За поискания доклад от страна на Нидерландия за България по механизма за сътрудничество и проверка, еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отговори така:

"Комисията изготви последният доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България преди две години и този механизъм е приключил. Всяка година ние изготвяме доклади за всички страни-членки, в т.ч. и България и ще направим същото и догодина".

Запитан от "Хоризонт" дали ще предприемем ответни мерки срещу Австрия и Нидерландия, министър Демерджиев отговори лаконично:

"В момента обмисляме диалог, когато се изчерпят средствата за конструктивен диалог, ще ви кажа кои са следващите стъпки."

Министърът на външните работи Николай Милков очаква положително решение за приемането на България в Шенгенската зона да има през март:

"Никога не сме имали по-голяма подкрепа".

Надявате се март? – "Надявам се и поне ще работим всичко това да се случи както трябва, защото сме в пълното си право", каза министър Николай Милков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!