Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Областният управител на Ловеч със сигнал в прокуратурата по казуса за амоняка от "Мелта 90"

Снимка: Пламен Христов

Областният управител на Ловеч Светослав Славчев внесе в прокуратурата сигнал заради съмнения за неизпълнение на служебни задължения по контрол от страна на държавни институции в предприятието "Мелта-90", което в продължение на месеци замърсяваше района с амоняк.

Светослав Славчев смята, че отговорните за решаването на проблема институции не са предприели необходимите действия за справяне със ситуацията и настоява да бъде установено има ли данни за извършени престъпления от ръководни длъжностни лица: "И съответно да бъдат предприети всички необходими действия", посочи той.

В началото на октомври по разпореждане на прокуратурата амонякът от авариралата хладилна инсталация на предприятието беше източен в специализирана цистерна, но според представен от депутата Николай Нанков протокол от местното ВиК дружество в канализационната мрежа на Ловеч са измерени стократно завишени над нормите количества общ азот и азот амониев, изхвърлени от "Мелта-90".

По искане на областния управител от ВиК дружеството е получено писмо, в което се посочва, че е констатирано залпово изхвърляне на отпадни вещества от предприятието в канализационната мрежа на Ловеч, но те не са представлявали заплаха за жителите на града.

"Самата пречиствателната станция е неутрализирала това залповото замърсяване", поясни Светослав Славчев, цитирайки писмото от ВиК дружеството.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.