Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават срещите на проф. Габровски в търсене на парламентарна подкрепа за правителство

Проф. Николай Габровски е номиниран за премиер от ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Днес продължават срещите на номинирания за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски в търсене на парламентарна подкрепа за редовно правителство. Покани са отправени към "Продължаваме промяната", ДПС и "Възраждане".

Очаква се и днес по време на срещите кандидатът за министър-председател на ГЕРБ проф. Николай Габровски да представи визията си за съставяне на кабинет и да очертае приоритетите си.

Вчера по време на срещите с ДБ, БСП и "Български възход" Николай Габровски посочи основните задачи за прозрачно антикорупционно законодателство, Планът за възстановяване и устойчивост, България в Шенген и в еврозоната и енергийна независимост.

Проф. Николай Габровски потвърди, че през почивните дни ще бъде предоставена проектопрограма с ключовите приоритети.

"Може да се каже, че това е една краткосрочна програма за излизане от кризата, в която ще бъдат поставени няколко основни задачи, предполагам, че ще бъдат 5 или 6 основни задачи, част от които изброих преди малко, които ще дадат една сигурност, че какъвто и да е екипът, той следва този път, който е указан".

Николай Габровски получи отказ от ДБ и БСП за подкрепа на правителство с първия мандат, а "Български възход" даде подкрепата си, като изцяло потвърди вижданията на Габровски, че нови предсрочни избори ще блокират държавата и че страната ни се нуждае от редовен кабинет.

Очаква се днес и останалите три парламентарни групи – "Продължаваме промяната", ДПС и „Възраждане“ да уважат поканата на проф. Габровски за среща, макар от ПП да не са заявили официално дали ще отидат, а само отправиха препоръка:

"Да се фокусира върху партиите, които биха осигурили подкрепа за един евентуален кабинет. След това с удоволствие ще седнем да обсъждаме 16-те политики, които ние ще подкрепим като опозиция“, коментира съпредседателят Асен Василев.

А лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отново заяви, че единственият мандат, който ще подкрепят, е този на партията му.

В понеделник, 12 декември, номинираният за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски трябва да информира държавния глава дали мандатът е изпълнен.

Ако отговорът е положителен,  ще бъдат връчени проектокабинет и структура на правителство.

Проф. Николай Габровски вече обяви, че екипът, който ще предложи ще е предимно от експерти, отдалечени от партийните централи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!