Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Чаушева: Музиката винаги е била с мен

Снимка: Khalil Baalbaki

В късната петъчна вечер на 9 декември екипът на предаването "Български изпълнители" ще ви срещне с талантливата млада цигуларка Диана Чаушева. Тя е пето поколение музикант. Първоначално родителите и не искат тя да се занимава професионално, но любовта към инструмента надделява. Започва да свири на 6-годишна възраст в класа на Благородна Танева в Националното музикално училище "Любомир Пипков".

Още след първите уроци става ясно, че Диана има огромен талант и я очаква страхотна кариера. Едва на 7 години тя се изявява като солист на Филхармония – Враца. Следват много концерти и престижни отличия от конкурси като последната награда е първо място на Международния конкурс за млади музиканти "Концертино Прага" 2022. Конкурсът е за музиканти до 18 години и се организира всяка година от Чешкото радио в партньорство с Еврорадио.

Повече подробности за кариера на Диана Чаушева и други любопитни факти около нея може да научите в предаването "Български изпълнители" на вълните на програма "Христо Ботев" този петък (9 декември) от 23 часа.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна