Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дълбоки законодателни реформи във финансовата система на Великобритания

Лондон
Снимка: pixabay

Правителството на Великобритания ще обяви днес законодателни реформи, които целят да съхранят жизнеността на икономиката и ще подобрят работата на финансовата система в условията на Брекзит. 

Британското правителство твърди, че предвижданите облекчения на финансовите разпоредби са най-големите за повече от 30 години.

Строги мерки във финансовия сектор бяха наложени след финансовата криза през 2008 година, когато много банки бяха изправени пред фалит. Пакетът от законодателни реформи предвижда намаляване на бюрокрацията и силно насърчаване на икономическия растеж. Ще бъдат преразгледани правилата, които принудиха банките законно да отделят банкирането на дребно от по-рисковите инвестиционни операции. Ще бъдат преразгледани и правилата за начина, по който се наемат, наблюдават и санкционират висшите финансови ръководители.

Запознати с финансовия сектор са заявили за Би Би Си, че са установили редица пречки за привличането на най-добрите таланти във Великобритания и искат да ги премахнат.

Пакетът от промени ще бъде представен като пример как в условията на свободата след Брекзит Обединеното кралство може да приспособи регулациите специално към нуждите и силните страни на икономиката.

Критиците обаче смятат, че правителството забравя уроците от финансовата криза.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна