Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носталгично - стари картички от началото на XX век в Политехническия музей

Мадлен Янева: Те са запечатан момент от времето, малки произведения на изкуството

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

От днес в Националния политехнически музей (НПТМ) гостува изложбата "Вернисаж на суетата". Тя е подготвена от екипа на Регионалния исторически музей – Кърджали (РИМ Кърджали). В нея са представени пощенски картички от началото на XX-ти век.

Картичките са част от албум, притежание на Катиша Илиева, подарен на РИМ Кърджали през 80-те години от нейна наследничка. 

Семейната колекция се състои от 137 черно-бели и цветни пощенски картички, обхващащи периода от 1913 до 1931 г. По-голямата част от тях са от времето на Първата световна война. Някои са изпращани от фронта – т.нар. "войнишки" картички. Други са посветени на Коледа, Нова година, Възкресение Христово, имени дни, края на войната, настъпилия мир, коронацията на новия цар Борис III и други събития.

"В България картичките навлизат през 1879-а, веднага след Освобождението", каза в предаването "Хоризонт до обед" Мадлен Янева от Политехническия музей.

Картичките в рамките на изложбата са в няколко тематични групи – женски портрети, пейзажи, любовни, страдални, уточни тя.

"Те са просто запечатан момент от времето, малки произведения на изкуството, автентично отражение на историческата действителност, умален образ на човешкото ежедневие, вкус и суета."

Изложбата може да се види до края на март, но от музея канят посетителите преди празниците за коледно настроение.

Фондът на Политехническия музей също съхранява стари картички, но основно на транспортни средства.

"Сами по себе си те са много красиви и отразяват живота в миналото. Това са фотографски изображения, които са особено завладяващи."

Повече чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна