Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Три часа НС не започна работа по същество заради съпротивата на БСП за оръжията за Украйна

Снимка: Ани Петрова

Три часа Народното събрание не можеше да започне работата си по същество заради съпротивата на БСП да бъдат разгледани документите свързани с безвъзмездното предоставяне на въоръжение на Украйна. Проектът на правителството за оказване на военна и военнотехническа помощ и ратификацията на споразумението между министерствата на отбраната на България и Украйна за предоставянето на военната техника и боеприпасите бяха включени извънредно в днешното пленарно заседание.

Острите спорове започнаха още в началото на пленарния ден, когато депутати от левицата се опитаха да блокират разглеждането на двете извънредни точки, като предлагаха промяна на дневния ред със законопроекти, включени в седмичната програма, но без успех. 

Подкрепа получиха единствено от "Възраждане". Дори поискаха в Народното събрание да се яви президентът Румен Радев.

Социалистите Борислав Гуцанов и Георги Свиленски остро реагираха от трибуната на парламента:

"Кое е спешното? На няколко пъти от тази трибуна говоря, че се превръщаме като генерален щаб на отбраната, а не като Народно събрание. Вие се държите в момента по такъв начин", каза Гуцанов.

"Лъсна лицето на коалицията на войната. И нека българските граждани да са наясно какви представители изпращат. Не ни говорете повече за приоритети, не ни говорете повече за парламентарни програми", каза Свиленски и продължи:

"И господин Габровски още днес трябва да върне мандата, г-жо Атанасова, и да каже: аз имам едно единствено условие – да изпратя оръжия на Украйна, защото това обединява, видях, 160 народни представители".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се възмути на поведението на БСП и заяви:

"Абсолютно безотговорно твърдение – че някой щял да вкара България във война, антиевропейска реторика, абсолютно безотговорно поведение. Ако продължавате да твърдите, че има коалиция на войната – разбирам, че искате да се представите с "Възраждане" за коалиция на мира, на руския мир".

Мнозинството в пленарната зала гласува обсъждането на проекта на решение и ратификацията на споразумението между военните министертва на България и Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси да бъдат разгледани на закрито заседание с мотива, че съдържат класифицирана информация и такова заседание започна провеждането си, като бяха изключени камерите и микрофоните в залата, а депутатите бяха приканени да оставят извън залата смарт телефоните си и лаптопите.

Малко по-късно стана ясно, че във Facebook профила си депутатът от БСП Бойко Клечков в нарушение на правилника на Народното събрание, излъчва пряко случващото се в залата. На кадрите се виждаше как няколко социалисти са застанали около трибуната и снимат с телефоните си, настояват за закриване на заседанието и свикване на  председателски съвет. До тях бяха застанали и няколко депутати от „Възраждане“.

Беше поискана и поименна проверка на кворума, която регистрира необходим брой депутати в залата и ново прекъсване за почивка, поскана от БСП. След като закритата част не можеше да се провежда по същество, по предложение на ГЕРБ, заседанието премина в открито с уточнението от председателстващия Росен Желязков към представящия доклада на военната комисия

„Не може да се четат абзаци, да се изнася информация или да се коментира такава, съдържаща се в приложенията към проекта на решение, която е с гриф: „Поверително““.

След като беше представен доклада, от БСП поискаха пряко излъчване на разискванията, но мнозинството гласува „против“, а от Възраждане поискаха почивка и заседанеито отново беше прекъснато.

  • Министър Стоянов: Помощта, която ще дадем на Украйна, е изцяло съобразена с приоритетите ѝ

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.