Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Следи по пътя" – акварел и маслена живопис на Селма Тодорова

4
Сезоните на живота

След юбилейното си представяне с акварелни творби  във варненската галерия "Графити" през лятото, художничката Селма Тодорова отбелязва 60-ата си годишнина и в София с голяма изложба на акварел и маслена живопис. Юбилейната експозиция "Следи по пътя" се открива тази вечер (9 декември) в зала "Райко Алексиев" на Съюза на българските художници. В нея талантливата Тодорова е подбрала 54 от най-ярките и знакови за художествените ѝ търсения творби в различни жанрове, техники и цикли.

Пълната ретроспекция на изминатия творчески път през последните 20 години Селма Тодорова представя в отделно издание – едноименен каталог към изложбата, в който са отпечатани 180 от нейните акварели и живописни платна и в който художникът сценограф и директор на галерия "Аrt-Art" във Флоренция Арманд Ксомо пише:

"Селма се е оформила като художник чрез най-добрите български традиции и художествени идеали, с академична основа, която отразява ценностите на всички страни под съветско влияние – един строг и твърд академизъм, при който реализмът е водещ и провъзгласява славата на нов социален ред. В нея обаче виждам наследството на великия художник Владимир Димитров-Майстора, при който преобладават автентичността, дълбоката символична сила и тясната връзка между индивида и природата, подкрепена от Висшия Дух.

Реализмът, използван от Селма в нейните творби, се изразява чрез материалното тяло като съд за прераждането на душата."

Портретите, пейзажите и голямо форматните фигурални композиции, които зрителите могат да видят в изложбата, са част от следите, оставени от художничката, но нейните творчески изяви са в много по-широк спектър: икона, илюстрация, оформление на книгата, дизайн на облеклото и графичен дизайн. Преподава рисуване и живопис. Има над 50 самостоятелни изложби и редица участия в общи изложби, арт симпозиуми и форуми в България, Индия, Китай, Корея, ЮАР и редица европейски държави. Носител е на множество национални и международни награди за акварел, маслена живопис, дизайн на облеклото и цялостно творчество. Селма Тодорова е президент на фондация "Международно акварелно общество – България", куратор на Международно триенале на акварела – Варна (2016, 2019, 2022) и Международен младежки фестивал на акварела – Пловдив (2019, 2022). Нейни картини са собственост на Министерство на културата, Народното събрание, СБХ, градски художествени галерии, посолства и колекционери в страната и зад граница.

За "следите по пътя" и за цялостната концепция на юбилейната изложба може да чуете в звуковия файл от художничката Селма Тодорова.

Снимки: личен архив на Селма Тодорова

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия