Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Теодор Ушев: За да твори човек в България, трябва да сложи кожа на носорог

Снимка: Fb/„φ1.618“

Аниматорът Теодор Ушев разказа пред Радио София за приема от българската публика на филма "φ1.618", пълзящият фашизъм и скандала в Народния театър "Иван Вазов". От премиерата на "φ1.618", който е сниман по романа на Владислав Тодоров "Пумпал" са изминали два месеца. По думите на режисьора някои го харесват, други не, но това от което той е щастлив, че филмът не оставя хората безпристрастни и безразлични. Това е показал зрителският прием на дискусионното турне на лентата в различни градове на страната.

Сниман на различни места в България, филмът е породил зрителски интерес от граждани на различни държави, които са изявили желание да посетят страната ни. Ковид кризата обаче е била предизвикателство за завършването на продукцията.

"Моята водеща идея беше как можем да победим едно безкнижно общество, което тоталитаризмът е победил под формата на някаква светла идея", сподели Ушев и добави, че имало препратка към филма "451 градуса по Фаренхайт", но финалната поанта е, че любовта ще победи злото.

"Един пънкарски филм, непослушен, разчорлен, с гребен, който просто иска да взриви по някакъв начин средата, тази непрогледна мъгла, която е около нас", заяви авторът. Той посочи, че след прожекция в Канада критиката е посрещнала добре "φ1.618".


"Имаше критики, които ме подразниха със своята безцеремонност и безпардонност. Аз на това съм му свикнал, защото общо взето се бях подготвил за реакцията на критиката в България", коментира той и добави, че арт средата у нас е токсична и това го демотивира да твори тук.

"За да твори човек в България, трябва да сложи кожа на носорог", каза Ушев.

Той сподели, че ситуацията в България е тревожна и най-много се безпокои от чувството на непробиваем страх, което се е пропило в обществото, а най-лошото е, когато политически лица разрушават културни институции. Аниматорът разкритикува и режима на Путин, където са горени книги и са гонени писатели и режисьори.

"В България е в ход пълзящо налагане на един вид тоталитаризъм, на един фашизъм ако искате. Най-тревожното е, че артистите, хората от гилдията мълчат", заяви той. Ушев отбеляза, че в момента подготвя два нови игрални филма, както и два анимационни филма.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.