Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Цените на газа в ЕС са десет пъти по-високи от тези на руското синьо гориво

Русия няма да продава петрол на страните, които поддържат ценовия таван

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подчерта по време на срещата на върха на Евразийския икономически съюз (ЕАИС) в Киргизстан в петък, че цените на газа в цяла Европа са десет пъти по-високи от тази, на която Москва продава синьото гориво на своите партньори.

Руският държавен глава отбеляза също така, че се очаква страните от Евразийския съюз да отбележат икономически растеж, а потреблението на енергия в страните членки се очаква да нарасне значително в предстоящия период.

Според Путин Москва доставя газ на страните от ЕАИС "повече от десет пъти по-евтино", което трябва да помогне за стабилизирането на икономиките на ЕАИС.

Междувременно доставките на най-големия износител на природен газ в света за Китай нараснаха с около една трета тази година от началото на руската военна инвазия в Украйна, която впоследствие намали силно доставките на газ от Русия за Европа.

Русия, която е вторият по големина износител на нефт в света, няма да продава петрол на страните, които поддържат ценовия таван, потвърди президентът на страната Владимир Путин:

"Както вече казах, ние просто няма да продаваме на тези страни, които вземат такива решения. Няма да имаме загуби при никакви обстоятелства", подчерта Путин на пресконференцията. Въпреки това той отбеляза, че настоящият наложен таван е в съответствие с "цените, на които продаваме днес" и като такъв няма "да ни засегне по никакъв начин", посочи той, визирайки бюджета на страната.

Руският държавен глава също така предупреди, че страната му може да намали производството на петрол в отговор на тавана от 60 долара за барел, наложен от Запада. Той определи решението на Европейския съюз, Г-7 и Австралия като неразумно:

"Ако някой някога се съгласи потребителят да определя цената, това ще доведе до колапс на целия отрасъл, защото потребителят винаги ще настоява за по-ниска цена. Петролният отрасъл и така е недофинансиран, а ако слушаме само потребителите, тези инвестиции ще бъдат сведени до нула и на даден етап цените ще полеят до небесата".

Руският президент заяви, че официалният отговор на Москва на ценовия таван ще бъде разкрит "през следващите няколко дни".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!