Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

МОН предлага нови девет защитени специалности за учебната 2023/24 г.

Министерство на образованието и науката
Снимка: БГНЕС

Нови девет защитени специалности за учебната 2023/24 година предлага Министерството на образованието и науката в списък, публикуван за обществено обсъждане. Повечето от тях са от професионално направление „Строителство“ . С тях броят на  специалностите, чието съдържание е уникално и които  се преподават в не повече от четири училища в страната, ще стане 60.

Обучението по тези специалности  се извършва  в паралелка с най-малко 9 ученици.

Предлаганите нови защитени специалности са  „Строително дърводелство“, „Строително тенекеджийство“, „Вътрешни облицовки“, „Покриви“, „Метални конструкции“, „Сухо строителство“ и „Строител на релсови пътища и съоръжения към тях“. Останалите две са „Класически инструменти“ за професия „Лютиер“ от професионално направление „Приложни изкуства и занаяти“ и „Конструиране, моделиране и технология на кожено-галантерийни изделия“ от професионално направление „Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи“.

От списъка се изважда една специалност - „Дограма и стъклопоставяне“.

С шест нови да се актуализира и Списъкът със специалности с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, предлагат още МОН.

Така  ще станат общо 84. Обучението по тях се извършва  в паралелка с най-малко 12 ученици.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.