Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвместен проект на Великобритания, Италия и Япония за нов изтребител с изкуствен интелект

Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак обяви съвместен проект на Великобритания, Италия и Япония за разработване на нов изтребител, който ще използва изкуствен интелект.

Риши Сунак заяви, че със съвместното начинание се цели разкриването на хиляди работни места във Великобритания и да се укрепят връзките по въпросите на сигурността.

Трите държави ще разработят изтребител от ново поколение, който да замени модела "Тайфун".  Очакванията са новият изтребител "Темпест" да влезе в употреба в средата на 30-те години. Той ще носи най-модерен вид въоръжение.

Риши Сунак допълни, че партньорството ще "гарантира сигурност на страната срещу новите заплахи, пред които е изправена" по време на посещението му в базата на Кралските военновъздушни сили Конингбай в графство Линкълншър.

"Ние сме една от малкото страни в света, която има капацитет да  построи технологично напреднали изтребители", каза премиерът.

Работата по разработването му вече е започнала. Целта е създаване на боен самолет, който се движи с много висока скорост и ще използва усъвършенствани сензори и дори изкуствен интелект, за да може да облекчи максимално пилота, който може да е преуморен или под голям стрес.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна