Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Пловдив срещу застрояването на парка до Гребната база

| обновено на 10.12.22 в 08:34

Общоградско протестно шествие в защита на парка до Гребната база - "Заедно за парка" организират следобед недоволни граждани от приетото решение на общинския съвет. Според тях  мнозинството в общински съветници са обрекли на застрояване 81 декара от парк "Отдих и Култура" (до Гребната) с решението си да приемат изменението на Общия устройствен план.

Битката за защита на парка  съвсем не е свършила“, пишат протестиращите. Те допълват: „Пловдивчани организирахме местна гражданска инициатива "За Парка" и проведохме два протеста пред институции в работното им време. За съжаление, много наши съграждани, които подкрепят запазването на зеленото сърце на Пловдив не успяха да се включат в тях, защото работиха. Затова събота от 14:00 ще се съберем пред общината на масов протест за защита на парка и ще направим заедно шествие по Главната. Елате със семейството си, с приятели, с роднини - нека целия град покажем, че искаме парка да си остане парк“ - заявяват протестиращите.

Припомняме, че според областният управител Ангел Стоев ОУП на Пловдив е приет законно,  и той няма да го връща на ОбС за ново преразглеждане.

Народни представители от 16 и 17 МИР от Продължаваме Промяната, Демократична България, Възраждане и БСП написаха писмо до Стоев, в което настояват за ново разглеждане на точката от съветниците на Пловдив. 10 депутати изразяват съмнения, че са спазени всички императивно уредени нормативни изисквания за промяна на предназначението на имоти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна