Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 700 електронни услуги са без финансово покритие

Снимка: БГНЕС, архив

Над 700 електронни услуги са без финансово покритие, каза заместник-председателят на Сдруженото на общините и кмет на Самоков Владимир Георгиев. Това са услуги, прехвърлени от централната власт на общините.

Владимир Георгиев обясни, че повечето електронни услуги изискват и квалифицирани специалисти, които общините не могат да привличат и да задържат, за да "покриват всички тези критерии или да осигуряват безопасност на цялото пространство".

Васка Бакларова от Съюза за стопанска инициатива призна, че общините имат нужда от помощ и затова каза, че организацията предлага обучение по темата киберсигурност.

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов припомни, че по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени милиард и 600 милиона евро за дигитална трансформация, цифровизация и инвестиции в тази сфера.

Но пък заместник-председателят на Стопанската камара Мария Минчева каза, че България е пропуснала шанса чрез Националния план за възстановяване и устойчивост по-сериозно да обърне внимание на темата.

"В Плана за възстановяване бяха заложени само ваучери, които да дават едно много, много миниатюрно начално ниво на познание на тези, които ще ги ползват. Тук се сблъскахме и с предизвикателството дали парите да стигнат достатъчно бързо или дали с тези пари да се случи нещо полезно".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени