Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изключителен интерес към филма "Моралът е доброто" за доц. Кристиан Таков в Брюксел

Режисьорът Веселин Диманов
Снимка: Ангелина Пискова

При изключително висок интерес в българското посолство в Брюксел бе прожектиран филмът "Моралът е доброто", посветен на юриста, интелектуалеца и общественика доц. Кристиан Таков. На него присъстваха режисьорът Веселин Диманов и операторът Калоян Игнатов.

Досега филмът е представян 30 пъти, сподели пред "Хоризонт" режисьорът Диманов. Публиката, сред която имаше и студенти на доц. Таков, го посрещна изключително топло и дори емоционално.

"Това, което ме впечатли тук, е, първо, многобройността на публиката и отношението ѝ по време на прожекцията, реакциите, това, че хората реагираха на сюжета, на определени моменти, на места се засмяха, на места реагираха заедно с Кристиан. И това ме впечатли – че наистина достига до хората и оставя някаква следа, независимо от възгледите на всеки един от нас, т.е. достъпен е", каза той.

Може би в този филм, изключително наситен с разговори с близки, приятели, колеги и съратници на Таков, нещо липсва?

Режисьорът не мисли така, но казва, че може би би разширил юридическата му теза.

"Смятам, че това наистина е един филм, който дава пример за това, че можем да бъдем по-добри, да участваме активно в събитията, независимо от това какви са те, защото само така можем да променим следата."

Запитан как с няколко думи би определил Кристиан Таков, Диманов каза:

"Съвременен будител бих използвал. И бих казал негов цитат: Бъдете будители, но не будете никого насила, и не размахвайте юмрук, а протегнете ръка, защото именно това е нещото, което в България, и до ден днешен, не се набляга на него. По-скоро ние винаги вървим с вдигнатия юмрук, а не се вглеждаме един в друг. И да си подадем всъщност ръка за важните теми."

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени