Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи организират хоро на площад "Дуомо" в Милано

Снимка: Личен архив на Ана Сотирова

Българи, които живеят в Милано ще играят този следобед хоро на площад "Дуомо". Инициативата е озаглавена "Коледа без граници".

Българското хоро ще се извие пред катедралата "Дуомо" в Милано в 04.00 следобед. Поканени да се включат в него са всички българи, а и чужденци, стига да носят със себе си доброто си настроение и усмивки, а ако разполагат и с фолклорни елементи или носии, ще е още по-шарено и българско, разказва Анна Сотирова - председател на Българската асоциация за културен обмен в Милано, която е организатор на хорото днес.

"Ще присъства и новият генерален консул в Милано, българският - госпожа Анна Паскалева, така че това е една инициатива, където по някакъв начин да споделим коледния дух с българи, с възможно най-много българи.

Ще има двама наши народни изпълнители, които ще дойдат с тъпан, ще има и гайдар. Ние ще участваме облечени в носии. Дрескодът е обявен. Доколкото е възможно, всеки един от нашите сънародници да дойде с носия, ако притежава такава. Асоциацията разполага също с гардероб. Готова е да даде носии или част от носия, за да можем все пак да покажем по най-добрия начин фолклора.

Има много туристи в този момент в Милано около Коледа, така че се опитваме да покажем и тази част от България.".

Организаторите имат специално разрешение от местните власти.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна