Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТЕЦ "Бобов дол" спечели окончателно дело по жалба за замърсяване

Върховният административен съд остави в сила решение на Административния съд в Кюстендил
Снимка: БГНЕС, архив

ТЕЦ "Бобов дол" спечели окончателно делото, заведено от екосдружението "За Земята - Достъп до правосъдие" за замърсяване на района на Големо село край централата заради горене на отпадъци.

Това стана, след като Върховният административен съд остави в сила решение на Административния съд в Кюстендил по делото, образувано през 2019 г. по жалба на екосдружението.

Към жалбите на екосдружението се присъедини и общината в Бобов дол. Бяха събрани и стотици подписи от недоволни жители в близките села, че при изгарянето на отпадъци в съотношението с основното гориво - въглища, се получава задимяване, непоносима миризма, запращаемост.

По разпореждане на прокуратурата бяха извършени няколко проверки. Бяха установени и тонове отпадъци, разположени на площадката на ТЕЦ-а, подготвени за изгаряне.

Върховните магистрати приемат, че не се касае за извършване на съществена промяна в производствената дейност на ТЕЦ "Бобов дол", която да е в нарушение на европейските директиви.

Върховните магистрати приемат също, че не са налице отклонения от процедурата, регламентирана в Закона за опазване на околната среда, и на наредбата за условията и реда за издаване на комплексни разрешителни.

Малко след образуваното съдебно дело, от ръководството на ТЕЦ "Бобов дол" обявиха официално, че се отказват от използването на отпадъци за гориво, а разположеният на площадка отпадък е закаран и унищожен в лицензирано депо от наета за целта фирма.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна