Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Света гора не пускат жени от 1045 година

В "Покана за пътуване" понякога поемаме плътно дъх и надникваме зад дувара на духовното. Фоторепортерът Цветан Томчев, носител на наградата за журналистика "Черноризец Храбър", ще ви поведе към едно свято място, където гостът не може да остане повече от четири дни, а аз няма никога да стъпя. Просто защото е забранено за дами. Дори женски животни не се допускат. Сигурно вече сте се досетили, че става дума за Атон. А ако се чудите защо има запрещение за слабия пол, ще обясня чрез предание. Божията майка и Свети Йоан тръгнали за Йопа в Кипър, за да видят Свети Лазар. Изведнъж извила буря, лодката им започнала да се люлее и се разбила близо до днешния манастир Ивирон, на все още езическия по онова време Атон.


На брега Богородица щом се свестила, изпаднала във въодушевление от дивната красота на планината, благословила я и замолила Сина си да превърне това място в нейна градина.

Изведнъж чула глас: "Нека това място да бъде твое наследство, рай и небе и избавление за онези, които търсят спасение".

От тогава планината е посветена на Дева Мария и не се позволява присъствието на други жени освен Божията майка.

От векове българите ходят на поклонение в Света гора като на по-близък хаджилък от Йерусалим. В този смисъл Цветан Томчев е нещо като хаджия.

Според преподавателя в Националната гимназия по фотография и полиграфия, българският манастир на Атон е един от най-красивите – нашите предци очевидно не са жалели пари за вярата.


Ако сте дама и споделеното от Цветан Томчев е запалило авантюристичната жарава в сърцето ви, не пробвайте да се промъкнете на Атон, предрешени като мъж. През 1045 година, по време на управлението на византийския император Константин IX Мономах, е приет устава, който официално забранява даже на домашни животни от женски пол да пребивават на територията на Света гора.

Все пак трябва да признаем, че по време на турското робство бежанки са намирали убежище там. Указ на президента на Гърция от 1953 година предвижда от 2 до 12 месеца затвор за безразсъдни нарушителки. Запазването на забраната е едно от условията на Гърция при влизането ѝ в Евросъюза. Формално Атон е частно владение – цялата територия на полуострова е разделена на двадесет части между разположените тук манастири.

Снимки: Цветан Томчев

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!