Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак заминава на посещение в Шотландия

Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак ще проведе разговор на четири очи с първия министър на Шотландия Никола Стърджън при първото си посещение в Единбург, което започва днес, а основна тема се очаква да бъде стремежа на територията към независимост. 

Стратегията на Риши Сунак е да се полагат усилия в убеждаване на шотландците да останат в кралството. Ето защо по време на посещението си той ще обяви местоположението на две нови „зелени“ свободни пристанища, които се очаква да бъдат близо до Инвърнес и Единбург, а това е пряко подчертаване на ползата, която Обединеното кралство носи на шотландците. 

Този подход е в рязък контраст с поведението на предшественичката му Лиз Тръс, която нито веднъж не разговаря с Никола Стърджън по време на 49-дневното си управление и дори обиди първия министър на Шотландия като каза, че е „човек, който търси внимание“. 

Сунак разговаря със Стърджън още в първия си ден на „Даунинг стрийт“ като премиер, срещна се с нея в рамките на първия си месец на поста, а сега вече заминава на посещение, което ще бъде в рамките на два дни. 

След като пътят на Шотландската национална партия към провеждане на нов референдум за независимост се усложни от решението на Върховния съд, че Единбург няма право да го проведе, сега министрите в Лондон се надяват да засилят връзките в Обединеното кралство. 

Свободните пристанища представляват зони с ниски данъци за насърчаване на инвестициите и са идея на Риши Сунак още от времето, когато беше обикновен депутат в Камарата на общините, а сега се очаква да обяви създаването на пет такива, като две от тях ще бъдат в Шотландия. Проучвания на общественото мнение показват, че премиерът е значително по-популярен там от предшествениците му Борис Джонсън и Лиз Тръс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна