Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Стойчо Стойчев: Сценарият на президента е избори през пролетта

Доц. Стойчо Стойчев
Снимка: Личен архив

Развръзката със съставянето на правителство зависи от това дали „Продължаваме промяната“ ще бъдат склонни да подкрепят кабинет на „Демократична България“, в който те не участват със свои представители министри. Това каза пред Радио София политологът доц. Стойчо Стойчев.

„Съответно ГЕРБ също вече декларира подкрепа, без да участва със свои представители министри. Това би била най-работещата опция за формиране на кабинет, с подкрепящо го мнозинство, по предварително разписана законодателна програма. Ако президентът Радев връчи на която и да е от другите парламентарни групи мандат за съставяне на кабинет, това предварително би било обречено на неуспех“, добави доц. Стойчев.

По думите му, сценарият на президента е избори през пролетта.

„По-голяма част от партиите дори да не са съгласни са го приели това като реалност и вървят по тази схема за избори през пролетта“, уточни политологът.

Според него учредяването на „Спаси София“ като партия и завръщането на НДСВ в политиката има силна връзка с предстоящите местни избори. И за двете формации прескачането на 4-процентната бариера е проблематично, каза доц. Стойчев.

„Според мен в София ще има битка, защото няма единен, ясен, алтернативен кандидат от ГЕРБ. Говори се, че може „Спаси София“, с „Продължаваме промяната“, с „Демократична България" да сформират някакъв вид предизборен съюз, който да победи в тези избори и да спечели кметската надпревара, но дали ще има такъв съюз все още не е ясно“, добави доц. Стойчо Стойчев.

По думите му, е прекалено рано, за да се знае какво би станало на местните избори.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени