Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Петър Славов: Действащите политици не повдигнаха големия въпрос за финансирането на партиите, когато коментираха казуса с Nexo

Петър Славов
Снимка: Стопкадър, bTV

Прокуратурата сравни акцията срещу Nexo по мащаб с разследването на КТБ. Темата за банката потъна, но има и хора, които не са я забравили. Един от тях е юристът Петър Славов. Той е бивш депутат, който продължава да води съдебна битка с Фонда за гарантиране на влоговете и успява да го задължи да му предостави информация за постъпилите средства.

Адвокат Славов обясни пред БНР, че Фондът е компетентния държавен орган, определящ синдиците на банката, занимаващи се със събирането на източените средства. 

"Те трябва да се използват за обезщетение на всички хора и бизнеси, които ги загубиха в „пирамидата КТБ“, както я определи Прокуратурата".

Славов е на мнение, че Фондът трябва да се съобразява с осъдителното решение и да предоставя информация на гражданите, защото действащите политици вече са забравили за тази тема. 

"В последното НС няма нито един въпрос относно КТБ".

Адвокатът посочи, че има неточности и разминавания в предоставената вече информация.

"В нея се казва, че събраните през 2017 година суми са 1.4 милиарда и те са повече от отчетените към 2021 година. Веднъж тя се предоставя на нас в рамките на това спечелено съдебно дело. Втори път на депутат, като отговор на праламентарен въпрос, е дадена друга информация. Ако двете се съберат, се получава така, че през 2021 година са събрани 100 милиона по-малко, отколкото през 2017 година. Това  е пълен абсурд и ще доведе до нови питания. Имам сериозни опасения, че отчетността във фалиралата КТБ не е на нужното ниво, за да гарантира интересите на пострадалите граждани и бизнеси.

Темата очевидно вече не е интересна и за Прокуратурата, посочи той. 

"Изненадах се от сравнението на казуса "КТБ" с казуса "Nexo". Този с  КТБ не е нещо, с което Прокуратурата да се гордее. Даже трябва да се притеснява. Делото буксува вече години.  Цветан Василев така и не беше разпитан чрез видеоконферетна връзка. Това е едно от делата, които дълго време ще тежат на шията на Прокуратурата, но и на нас, като данъкоплатци. Преди няколко месеца излезе осъдително решение срещу България по този казус. Вложителите си търсят правата за неупражнения контрол от страна на държавата" 

Адвокат Славов посочи и притеснителни моменти по казуса Nexo. 

"Това, което не чух от действащите политици, е по големия въпрос за финансирането на политическите партии. Имаше едни изказвания с недомлъвки от страна на Прокуратурата. Законът позволява схеми за заобикаляне. Липсата на таван за финансирането на партиите е несъвършенство.

Цялото интервю на Силвия Великова с адвокат Петър Славов може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна