Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери очакват плащанията си за настанените бежанци

| обновено на 18.01.23 в 09:21
Снимка: Мая Щърбанова

Хотелиери в община Балчик, настанили украинци, очакват не само плащанията по хуманитарната програма за последните месеци от годината, но и от летните. Една от тях е Вера Николова – управител на хотел „Фрегата“ в Кранево.

В началото на седмицата министърът на туризма Илин Димитров коментира в национален ефир, че до края на януари ще бъде платено за месеците ноември и декември на хотелиерите за настаняването. Забавяне се получава, ако има нередности - дублиране, неверни данни. Например бежанецът да си е тръгнал или да е започнал работа, без да е казал на хотелиера, посочи Димитров. Според изнесените от него данни у нас в бази за настаняване са около 10 хиляди украинци, половината от които са по хотели, като се увеличават бежанците, започнали работа.

От 300 души през ноември в средата на януари в хотел “Фрегата” Кранево са стотина украинци. Заминават си, защото всичко е на минимума, няма изхранване - посочи управителят Вера Николова, която не е получила плащания както за ноември и декември, но и за летни нощувки.  "Справяме се някак. Отпускат ни нещо, колкото да не ни изключат тока и да се движи машината", заяви тя. Ако достигнат минимума и обектът затвори, настанените ще ги разпределят с решение на кризисния щаб в друг хотел. По думите и в курортното село има около 700-800 бежанци.

В Балчик са хора в крайна нужда. От декември никой не си е тръгнал, съобщават от хотел “Ахилея”. По думите на управителя Наталия Атанасова след масовото заминаване през ноември м.г. са останали 30 души. Декларирали са, че ще останат, докогато е възможно. В хотел "Наслада" движението на украинци е минимално, в базата са настанени 75 души. Работещите по хуманитарната програма няколко хотела в Балчик също очакват плащанията си за есента.

Подробностите чуйте в звуковия файл:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна