Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Триото на македонския китарист Сашо Поповски в София и в Пловдив

Радиофестивалът "Аларма Пънк Джаз" и независимата музикална платформа "Balkans – Ways To Friendship" откриват годината заедно с двоен концерт на една от водещите групи от новата джаз вълна на Балканския полуостров

Виктор Филиповски, Сашо Поповски, Иван Бейков и Кирил Кузманов
Снимка: Татяна Ранташа

Радиофестивалът "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" и независимата музикалната платформа "Balkans – Ways To Friendship" отново обединяват сили след съвместнo oрганизираните концерти на косовската кларинетистка Илире Авдиу през 2018 г. и на сръбския квартет Jayus Jazz само преди няколко месеца. Групата, поканена да открие годината с двоен концерт за двете платформи в края на тази седмица – съответно на 20 януари, петък, в София (вбар "Singles" на вход А4 на НДК) и на 21, събота, в Пловдив (в "Bee Bop Café"), също е от Балканите – триото на джаз китариста Сашо Пововски от Битола, в чието звучене "балканското" е разпознаваемо навярно основно в мелодичните линии. Иначе в музиката на триото, което вече има албум, издаден албум за лейбъла на Скопския джаз фестивал – Fallen Land (2020), се долавят отгласи още от традициите на Джон Абъркромби, Орнет Колман, Бил Фризел, Уилиям Паркър,... а на локално ниво – родство с творчеството на Fish In Oil, Тони Китановски, No Land’s Man, Проект "Жлуст" и др. В една от най-новите им и още неизданени пиеси можем да чуем и африкански ритмически структури. Освен Сашо Поповски на електрическа китара, формацията включва още Иван Бейков (контрабас и бас китара), Виктор Филиповски (барабани) и Кирил Кузманов (саксофони и флейти).

Сашо Поповски е една от живите връзки между Северна Македония и България в съвременната креативна музика. Наред с добре познати у нас имена като Оливер Йосифовски ("Любойна", екс-"Фолтин"), Алек Секуловски (един от най-успешните джаз барабанисти въобще от Балканите, живеещ понастоящем в Торонто), Гоце Йовановски ("Фолтин"), и той е от поколението македонски музиканти, завършили джазовото си образование в София (това са годините преди създаването на Джаз катедрата на Университета "Гоце Делчев" в Щип, чийто ръководител Сашо Поповски е от 8 години).

Освен преподавател, Сашо Поповски е и създател е на международния фестивал "Джаз Фабрика" в родния си град Битола. Една от най-активните през последните години (включително и през Ковид-периода) македонски джаз формации, триото на Сашо Поповски има зад гърба си впечатляващ брой концертни и фестивални участия не само на Балканите, но и в Испания, Италия, Полша и Унгария. Съставът е подчертано звезден. Басистът Иван Бейков е един от създателите на авангардния колектив "Жлуст" (които откриха третото фестивално издание на "Аларма Пънк Джаз" през 2010 г.). Барабанистът Виктор Филиповски е от по-младото поколение, но вече е преподавател в Джаз факултета в Щип и един от най-търсените джаз барабанисти не само в Македония, но и в по-широк периметър на Блаканите (често в канен да свири и с Васил Хаджиманов). Саксофонистът Кирил Кузманов е свирил в почти всички значими съвременни македонски джаз групи и оркестри (включително и с Next To Silence, с които на миналогодишното издание на джаз фестивала в Прилеп впечатли публиката с уменията си да съчетава с лекота езика на Гарбарек с този на Джон Зорн).

Сашо Поповски е студент на Милчо Левиев и Симеон Щерев. У нас е свирил с Мишо Йосифов, Димитър Карамфилов и редица други любими музиканти, а Венци Благоев участва в албума му "Gathering" от 2018 г.

В София на 20 януари и в Пловдив на следващия ден групата ще представи композиции от албума си "Fallen Land", излязъл с марката на лейбъла на Скопския джаз фестивал през 2020 г., и от още неиздадения нов албум "Steps".

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна