Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eвродепутати се обявиха за създаването на трибунал за руските престъпления в Украйна

Пленарна сесия на ЕП в Страсбург, 17 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Eвродепутати се обявиха за създаването на специален трибунал към ООН за извършените от Русия престъпления в Украйна. Това стана по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург снощи.

"Трябва ни специален трибунал не само срещу Путин, но и срещу Лукашенко", заяви евродепутатът от Европейската народна партия Андрюс Кубилюс и допълни, че с него не трябва да се закъснява, както с "леопардите" за Украйна. Кубилюс допълни, че отложената справедливост е отказана справедливост.

"Справедливост днес означава справедливост утре", каза от своя страна колегата му от "Обнови Европа" Пятрас Аущрявичюс.

"Няма оправдания за престъпленията на Кремъл в Украйна и те не могат да останат без последствия", бяха думите на евродепутата от Европейската народна партия Андрей Ковачев. Той поиска европейските институции и страните-членки да бъдат инициатори за създаването на този трибунал. Ковачев припомни думите на Апостола на Свободата Васил Левски, когато е бил запитан какво ще прави след Освобождението на България:

„Когато се освободи България, тогава аз ще отида в Русия и ще съставям комитети, защото там народът е потиснат повече от нас. В Русия това е било през XIX век, така е било и през XXвек и, за съжаление, до ден-днешен“.

"Победата ще дойде със силата на оръжието, а справедливостта - със създаването на международен трибунал", каза евродепутатът от същата партия Александър Йорданов:

„Пред него трябва да застанат политиците, които са планирали и заповядали агресията срещу Украйна, както и военните, които са осъществили конкретните престъпления на украинска територия“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени