Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ди Велт": България - страната, която тайно спаси Украйна

Кирил Петков заедно с Володимир Зеленски, Киев, 28 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година. Това разкрива разследване на германския вестник "Ди Велт". Освен това София е дала предложението за изключване на Русия от банковата система СУИФТ, както и за замразяване на заемите за руската централна банка.

Тайното спасение на Украйна – така германският вестник "Ди Велт" е озаглавил своето разследване, според което България е доставила една трета от оръжията на Украйна през изминалата година.

"Това е историята на една тайна стратегия, с която България помага на Украйна въпреки съпротивата на някои кръгове. Най-бедната страна в ЕС, за която дълго се смяташе, че е вярна на Москва, показа в точния момент смелост, която може да бъде взета за пример от останалите. Зад тази стратегия стоят тогавашният премиер Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев“, пише вестникът. И добавя: и при налагането на санкции и откъсването от руския газ България пое водеща роля в ЕС.

Украинското правителство потвърди информациите на вестник "Ди Велт".

"Кирил Петков показа интегритет и аз завинаги ще съм му благодарен, че успя да вложи цялото си политическо умение, за да намери решение на проблема с оръжията", заяви външният министър Дмитро Кулеба пред "Велт".

Вестникът разкрива и какво точно се е случило по време на визитата на Дмитро Кулеба в София на 10 април миналата година в София. Пред обществеността у нас Кулеба благодари на България за приема на бежанци, но не споменава нищо за оръжия.

На затворени врати обаче протичат съвсем различни разговори, пише вестникът. Украйна е изчерпала мунициите си и въпросът за помощ от България е на живот и смърт, казва той. София откликва на молбата и дава разрешение на посредници да изнасят българско оръжие. От България излитат пълни до горе самолети с муниции към Полша. Те кацат на летище Ржеш, на 70 км от украинската граница.

Около една трета от нужните муниции към този момент са именно български, казва Петков. Кулеба потвърждава данните му. Доставките са платени от САЩ и Великобритания.

По същото време дизел за украинската армия доставя и българската рафинерия "Лукойл". Василев предлага тя да изнася излишния си петрол и предложението му е прието веднага. Около 50% от производството покрива нуждите на България, остатъкът заминава директно за Украйна. Киев потвърждава и тази информация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!