Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Предсрочни парламентарни избори и през есента - 2 в 1 с местните"

Проф. Иво Христов: Лидерската среща на Нинова е хубав предизборен ПР, няма да постигне друго

"Задължително после ще се търси виновен за неуспеха, че няма да има правителство"

Проф. Иво Христов
Снимка: Ани Петрова

"Лидерската среща на Корнелия Нинова е хубав предизборен ПР с оглед на идващите предсрочни избори. Показваме на публиката, че искаме да съставим правителство, но онези там, другите, поради тяхната не особено правилно произведена политическа природа не са в състояние, не могат, не искат да спасяват отечеството в тези тежки времена. Ние направихме всичко от себе си, но ето - това е резултатът. Това е последният акт на пиесата "Многострадална Геновева".

Това мнение изрази пред БНР социологът проф. Иво Христов.

По думите му ще се търси кой е виновен за неуспеха и на третия мандат, защото "по тези географски ширини винаги се търси виновният, но не се прави анализ на проблема и не се предприемат действия за неговото разрешаване. Най-лесно е да се търси виновен. Но всъщност виновници няма, защото това е категория от междуличностните отношения. В политиката има интереси. Тези интереси взаимно се изключват, поради което няма да има правителство с третия мандат".

Проф. Христов коментира т.нар. избухване на случая "NEXO" със сравнението:

"Някой държеше котката в чувал и я пусна точно когато трябва - в 12 без 5, когато имаше теоретични шансове мандатът да бъде даден на "Демократична България".

Той изказа съмнение, че ДБ е щяла да постигне успех и да формира правителство, но:

"Това служи като легитимно оправдание и за двете страни - ДБ и "Продължаваме промяната", че са имали желание, но тъмните сили, които ни дърпат към Азия, не пожелаха".

Социологът не изказа предположение кой е пуснал черната котка.

Прогнозата на проф. Иво Христов е за предсрочни парламентарни избори и през есента - 2 в 1 с местните:

"Геополитическата ситуация - Русия, САЩ, Украйна ще изиграе решаваща роля. Винаги големите проблеми са се решавали отвън. Основното деление на обществото също е по геополитическа ориентация".

Проф. Иво Христов заяви, че ще присъства днес в срещата в Пловдив на новото ляво обединение, за да изрази скептицизма си, но "това не е скептицизъм поради незнание, а поради знание".

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Иво Христов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.