Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българинът Пирин Галов победи в португалски ултрамаратон (ВИДЕО)

6
Пирин Галов
Снимка: Terra de Gigantes

Галов измина 303-километровото трасе на “Terra de Gigantes” за 49 часа и 33 минути. То включва впечатляващата денивелация от 11220 м и прекосява Португалия от изток на запад. Стартът беше в четвъртък, в 13:00, а бългaринът финишира току-що - в 14:33, събота (21 януари).

Видео от финала

Към финала


А ето какво сподели Пирин пред БНР, след като поспа няколко часа след финала:


“Чувствам се отлично, в перфектна кондиция, явно годините тренировки и натрупаният опит си казват своето. Единствено ходилата ми са в по-тежко състояние, тъй като два дни валя непрекъснато, редките моменти със слънце бяха за минути в рамките на тези 50 часа, в които тичах. Състезанието мина без някакви екстремни ситуации или контузии, което е до опит, до късмет, дългите години в планината ми помогнаха да се справя докрай”.


Terra de Gigantes е първото издание на подобен тип състезание в Португалия.

“Мисля, че ги наричат endurance trail - състезания, които докарват участниците до предела на възможностите им, изтискват всичко от тебе, ако искаш да завършиш. Явно това е философията на организатора, който прави още няколко ултри в Португалия и една-две в Аржентина и Бразилия. Едната от тях е 281 км в разгара на лятото в Португалия - нарочно търсен ефект, в рекламата се казва, че средната температура по време на тези 281 км е между 30 и 40 градуса, а влагата е над 80%”.



Като терен и като трасе Terra de Gigantes не е нещо особено, ако сравним със състезанията в нашите планини Рила и Пирин, казва Галов.

“Но ако атмосферните условия бъдат подбрани така внимателно, както в случая, наистина могат да направят събитията невероятно трудни. Те изискват от участниците не само богат бегачески опит и техника, но много други умения, свързани с оцеляването в природата, да можеш да се справиш с всички тези ураганни ветрове”.


Стартът е бил на около 2000 м надморска височина, на най-високия връх на континентална Португалия.

“Имаше ураганен вятър със снеговалеж, около 30 см нов сняг беше паднал в предишните дни. По време на цялото състезание през нощта имаше мъгла - не можеш да видиш на 5 метра, в планинските части валеше дъжд, а като се качиш над 1500 м - сняг, киша, просто брутални условия. Ако не си добре подготвен - с резервни дрехи и маратонки, много бързо ще свалят твоя гард и най-вероятно няма да се пребориш да стигнеш до финала. Аз бях самичък - без някаква допълнителна подкрепа този път, но се справих добре и съм доволен, че успях да финиширам”.



Пирин се е движил с темпо, което му е позволявало да води разговори и да диша спокойно:

“Защото за мен състезанието не е само състезание, обичам да завързвам нови приятелства, да контактувам, така и по-лесно минават тези денонощия на гърч по планините”.


Фаворитът е бил италианецът Лука Папи, който само преди няколко месеца е победил Галов в 360-километров ултрамаратон на Канарските острови с разлика от 15 часа, но българинът казва, че има достатъчно самочувствие да се бори с бегачи като него. 



През март 2022 г. Пирин Галов победи в най-дългия ултрамаратон в Испания - в Тарагона, 320 км, с 8700 м изкачване.

Българин стана първият победител в най-дългия ултрамаратон в Испания

48-годишният ултрабегач е известен с успешните си участвания в редица престижни ултрамаратони по света, за които редовно информираме в рубриката на БНР "Екстремните спортове". 

Двама български бегачи изминаха 360 км в ултрамаратон в Швейцарските Алпи

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна