Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешественикът Теодор Троев:

Да пътуваш по пътя на митични герои

Теодор Троев
Снимка: БНР

Теодор Троев е автор на няколко книги за своите невероятни експедиции. От 80-те години на ХХ век е част от Клуб "Пътешественик“. Ръководил е ветроходна експедиция Аргонавтика в изследване на мита за плаването на аргонавтите за Златното руно до Колхида и е участвал в редица международни експедиции по следите на древни пътешествия. Журналист по професия, той е дългогодишен кореспондент на "Файненшъл Таймс" за България. В допълнение той е автор на документални филми, член е на Кралското географско дружество в Лондон.  

В "Нашият ден" Теодор Троев разказа за експедиция Аргонавтика. 

През годините на социализма членовете на клуб "Пътешественик", вдъхновени от своя ръководител Стойчо Стойчев, сами построяват яхтата "Хоро" и плават в няколко морета. Това е своеобразен път към свободата и отговор към предизвикателство към системата.

Експедиция  "Аргонавтика” 

"Още в ученическите ми години в Английската гимназия чрез мои съученици попаднах на една невероятна личност, също колега журналист Стойчо Стойчев. 

В един момент той лично ми показа първата издадена у нас книга на Тим Северин за пътешествието Брендан с кожена лодка през Северния Атлантик. На мен тогава ми заприлича на приказка“, споделя Теодор Троев.

Той допълва, че прочита и следващата книга на Тим Северин Пътешествието Синдбад , направено пак с копие на древен кораб. И неусетно Тим Северин се превръща в идол за младия Теодор Троев.

Тим Северин с модел на Арго о-в Спецес

Експедиция "Аргонавтика” е книга, която разказва за морско пътешествие и неспиращи приключения. Тя пази спомените на две групи мореплаватели, изминали пътя от Волос – родното място на Язон, през грузинското пристанище Поти до Колхида, за да изследват легендата. Текстът разкрива през какви препятствия преодоляват по пътя си екипажите на галерата "Арго” на Тим Северин и на яхтата "Аврора” на Теодор Троев и какво откриват, какво е чувството да вървиш по стъпките на Язон.

Златният слитък - версия за Златното руно

Теодор Троев разказва, че при едно плаване с ветроходна яхта “Хоро“, на връщане от Малта един от съекипажниците, руснак, който освен всичко е леководолаз, разказа за един златен слитък, който е намерил край Калиакра. И неговата идея е, че вероятно това е било един символ на Златното руно.

През 1984 г. Тим Северин започва да строи копие на кораба на аргонавтите "Арго“. Независимо от това Теодор Троев и съмишленици решават да тръгнат по пътя на Златното руно. Те имат една крачка пред Тим Северин и той в последствие го признава. Тук се явява образът на митичния певец Орфей, който започва да носи посланията от скритата България, онази, която не е стигнала до световните археологически подиуми и научни публикации. Точно с общественото съзнание такива пътешественици и журналисти като Северин се оказват сензация.

"По онова време много малко от материалите, които бяха от български морски археолози бяха публикувани на Запад. И това, което ние направихме, разбирайки, че Тим Северин ще дойде. Намерихме подходящ ветроходен екип и една яхта във Варна. Написах писмо на Тим Северин чрез неговото издателство и той отговори, че с удоволствие би се срещнал с нашия екип направо в Грузия в Колхида", посочва Теодор Троев.

Пътят към Колхида 

"На борда ни беше един известен морски археолог Михаил Лазаров и благодарение на него подбрахме редица материали, които преведохме на английски език. В една папка сложихме снимка на слитъка и материали за Орфей, за да можем на очакваната среща с Тим Северин да му поднесем нещо, което за него щеше да е абсолютно непознато", казва Теодор Троев.

С яхтата

Той припомня един любопитен факт, който остава премълчан и до днес. По времето на социализма пристанището в Поти е затворен град. 

"Помолих кореспондента на вестник "Правда“ да напише статия за нашата експедиция, още преди тръгването“, разказва още Троев.

Там някъде - стихосбиркаИзобретателният журналист, предвидливо купува брой от вестника още преди да отплават. Когато наближават Поти и граничният катер ги пресреща, показва статията, която се оказва паспортът, който отваря пристанището Поти за българския екипаж.

Новата книга 
Пътешественикът Теодор Троев  е автор на стихосбирката "Там някъде“. С лодката на стиховете, той отвежда в един друг свят, който обединява копнежи, любов, както и мечти за далечни хоризонти и нови плавания по пътя на митични герои. И успява да заведе читателите до бреговете на искреността и доверието.

Целия разговор с Теодор Троев можете да чуете в звуковия файл. 
Снимки – БНР и личен архив
По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна