Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови предсрочни избори у нас отлагат излизането от политическия лабиринт

Народно събрание

България вече гледа към петите парламентарни избори за близо две години, след поредното празно завъртане на политическата  рулетка за съставяне на правителство. Във вторник /24.01/ предстои БСП да върне на президента нереализирания трети проучвателен мандат за формиране на Министерски съвет в рамките на 48-то Народно събрание. На отправената от партията покана за разговори с всички парламентарно представени политически партии, се отзоваха едва три от седемте – ГЕРБ, ДПС и Български възход. След лидерската среща обаче стана ясно, че обединение по предложените политики и приоритети няма, макар те да включват важните за страната закони по Плана за възстановяване и устойчивост, бюджета за настоящата година, влизането в Шенген и съдебната реформа. Пред БСП обаче от години стои един базисен проблем, чието решение се отлага, а с него и утвърждаването на имиджа ѝ като партия, която наистина иска промяна. Коментирайки провала на лидерската среща, Иван Сотиров - бивш заместник-председател на СДС и бивш депутат, поясни пред БНР:

Иван Сотиров

"Ако БСП иска да бъде възприемана като демократична партия, трябва да се разграничи ясно от комунистическия режим. Защото всички проблеми, с които днес се сблъскваме, са в огромната си част рецидиви от този период на вярно служене на Кремъл. Стоим на място, защото за 30 години не е извършена промяна точно в тази посока. Проблемът е, че всички партии в една или в друга степен са продукт на номенклатурата на БКП и техните наследници."

Сотиров е убеден, че партиите са онези, които трябва да носят отговорност за твърде дългото време, в което цялата власт е в ръцете на президента Румен Радев:

"Тази криза на партийната система води и до друг проблем – използва се вратичката, която фигурира в Конституцията - служебното правителство, но с това се суспендира парламентарният характер на България. Ние сега можем да говорим не за скрита президентска форма на управление, а за едноличен режим."

Румен Радев

В интервю за "Дарик радио", президентът отрече да е създател на модел "Радев" и увери, че спазва единствено правомощията, дадени му от Конституцията: "Няма кой да разруши парламентарната демокрация, ако самите партии не го направят, – каза президентът. – Има модел "Борисов". Той е свързан с мутризация, опитомени медии, изкривяване на институциите, по негово време България заемаше последните места във всички европейски класации", посочи Румен Радев.

В близките дни се очаква президентът да разпусне 48-ото Народно събрание и да назначи нов служебен кабинет, чийто министър-председател остава досегашният Гълъб Донев. Предстои държавният глава да определи и датата на новия предсрочен парламентарен вот, като се очаква тя да бъде в началото на месец април.

На този фон, двама от коалиционните партньори в последното редовно правителство – "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които не отидоха на срещата с БСП, вече се подготвят за новата предизборна кампания. Междувременно се появиха и твърдения за разцепване на "Продължаваме промяната", които Даниел Лорер от ПП определи като спекулации:

Даниел Лорер

"Те са част от опитите да се насажда страх, че партиите на промяната ще се разцепят. От появата на ПП се случи нещо ново – работи се на светло и различните мнения се чуват. Това изключително много дразни тези, които са свикнали да работят на тъмно и с прийоми от миналото да насаждат настроения. Нашият план е да имаме общи листи с ДБ в цялата страна, смятаме да разширим съюза и с допълнителни национални и регионални формации. Това ще се случи преди изборите."

"От отстраняването на ГЕРБ от властта минава все повече време и хората все по-трудно могат да бъдат подмамени с една анти-ГЕРБ коалиция", коментира лидерът на извънпарламентарното "Движение 21" Татяна Дончева и определи обединението на ПП и ДБ като "кръстоска между маймуна и кашалот."

Политическата безпътица, в която се намира страната вече почти две години, все по-често насочва общественото внимание към възможността за промяна на формата на държавно управление от парламентарна в президентска република. Днес инициативен комитет ще уведоми Народното събрание, че започва подписка по тази тема:

Доцент Христо Паунов

"При един разнороден парламент не може партиите да се разберат дори по основни въпроси – обясни доцент Христо Паунов, преподавател по Конституционно право в Пловдивския университет и УНСС. – Народните представители трябва да разберат, че основната функция на НС е законодателна. Има и друга много важна функция, която те почти забравиха – сформирането на висши органи и подмяната на техния състав, когато им изтече мандатът. Когато тези неща не се вършат от парламента, това налива вода в мелницата, наречена "промяна на формата на държавно управление."

Дали и доколко подобно желание за референдум ще се използва за политически цели на някого от инициаторите, предстои да видим. Едно е сигурно – очаква ни "горещо" политическо полугодие, а излизането от лабиринта, в който се намираме, се отлага за пореден път. 

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БНР, БГНЕС, личен архив
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени