Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Иванов: Обвиненията за корупция в Украйна дават коз на руската пропаганда

"Подобни сигнали биха разколебали общественото мнение в съюзниците на Киев, но трябва да бъдат оповестявани и прекъсвани навреме"

Ивайло Иванов
Снимка: Денят с Веселин Дремджиев

"Освен че са неприемливи и неморални, случаите на корупция са опасни за националната сигурност на Украйна, тъй като страната разчита изключително много на западната финансова помощ и подобни сигнали биха разколебали общественото мнение в съюзниците на Киев. Това би се отразило на помощта, която Украйна получава и затова представляват пряка заплаха за националната сигурност на страната".

Коментара направи пред БНР експертът по национална и международна сигурност Ивайло Иванов по повод изявлението на президента на Украйна Володимир Зеленски, че корупцията - "хроничен проблем на страната, изтласкан на заден план от агресията на Русия" - няма да бъде толерирана, и обеща, че тази седмица ще бъдат взети ключови решения за изкореняването ѝ.

По думите му във военната помощ няма как да има злоупотреби, но във финансовата помощ явно има възможности и те трябва "да бъдат пресечени на място": 

"Обвиненията за корупция ще дадат коз на руската пропаганда, за да повлияе на западното обществено мнение. Няма съмнение, че подобен тип разкрития трябва да бъдат оповестявани и прекъсвани навреме. Това е и подходящ момент Украйна да демонстрира един от основните си приоритети в преговорите си с ЕС - сериозната борба с корупцията".

Иванов подчерта, че огромна част от неуспехите, които Русия демонстрира в този конфликт, се дължат на невъобразимите размери на корупция в руските въоръжени сили.

Според Ивайло Иванов Германия, която винаги е подкрепяла и защитавала международното право, за да не се повтарят събития като Втората световна война, трябва да оцени своята отговорност и да не допусне подобно нещо да се случи в началото на 21 век.

"Русия се опитва да демонстрира успехи на фронта, но за момента не се получава. С военната помощ, която ще бъде предоставена на Украйна, надявам се тя да успее да се справи на няколко места по фронта. Изравняването във военно отношение все повече става балансирано, единственото, което Русия има като предимство, са хората, които непрекъснато може да хвърля на фронта. Затова западният свят и съюзниците на Украйна трябва да предоставят достатъчно и в бързи срокове въоръжение и техника", коментира експертът по сигурност.   

Интервюто на Диана Янкулова с Ивайло Иванов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна