Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва определи като "провокация" изпращането на танкове на Киев

Лавров: Всяка пратка с оръжие ще бъде легитимна мишена за Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия е решила да изпрати на Украйна танкове “Леопард 2” и да позволи на други съюзнически държави да сторят същото, твърди списание “Шпигел”. Информацията беше потвърдена и от източници на Ройтерс и ДПА.

Според “Шпигел” Берлин може да достави на първо време най-14 танка “Леопард 2 А6” от арсенала на Бундесвера. Още такива военни машини може да бъдат изпратени по-късно, след като бъдат ремонтирани. Освен това германското правителство може да даде „зелена светлина“ за реекспорт на танкове „Леопард“ от други натовски държави за Украйна.

Междувременно „Уолстрийт джърнъл“ излезе с публикация, че администрацията на президента Байдън е напът да обяви решение за изпращане на американски танкове „Ейбрамс“ в Украйна.

Съобщението ще бъде част от по-широко дипломатическо споразумение с Берлин за германските танкове и може да бъде обявено идните дни. Официално потвърждение все още няма.

Темата коментира във вечерното си обръщение и украинският президент Володимир Зеленски:

„Дискусиите трябва да приключат с решения. Решения за истинско подсилване на нашата защита срещу терористите. Съюзниците ни разполагат с необходимия брой танкове“.

Във връзка с намерението на западните съюзници на Украйна да снабдят Киев с тежки оръжия Русия изпрати до страните от НАТО нота, като външният министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжия за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия.

„Изпращането на американски танкове в Украйна би било поредната явна провокация срещу Русия“, заяви руският посланик в ООН Анатолий Антонов.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени