Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Кючюк: С РСМ ще имаме бурна, непродуктивна година в двустранен план

Връщане на ветото би било огромна грешка, смята евродепутатът

Илхан Кючюк
Снимка: БГНЕС

Връщане на ветото за Република Северна Македония би било огромна грешка.

Това мнение изрази в интервю за БНР евродепутатът Илхан Кючук от "Обнови Европа", докладчик за Северна Македония в Европейския парламент.

"Това би било огромна грешка. Ветото не повлия по никакъв начин на добросъседските отношения. Точно обратното. Подобен тип провокации започнаха, малко или много, от самото наложено вето."

Това, което се случи с Християн Пендиков, е осъдително и европейските институции го показаха, смята Кючюк. Той определи напрежението между двете страни като голямо и допълни, че "то не стихва по много направления".

"Ще имаме една много бурна, непродуктивна година в двустранен план", очаква Кючюк.

Евродепутатът акцентира и върху механизма на наблюдение и "измерване" на езика на омразата, като посочи, че външният министър на Северна Македония Буяр Османи е направил "голям екип, в който да влязат и представители на българската общност" там.

На въпрос как ще реагира Брюксел, ако Скопие спре български евродепутати, политици и общественици в началото на февруари да посетят събития, свързани с Гоце Делчев, Илхан Кючюк отговори:

"Няма как европейските институции да поощрят едно такова поведение на македонските власти. Нито Брюксел, нито Страсбург може да приеме това като нормален подход."

"Не може да разглеждаме случаите като изолирани. Заедно с това обаче трябва да потърсим механизми, които да бъдат устойчиви. Трябва да има механизми за проследяване в рамките на двустранните отношения", заяви Илхан Кючюк в предаването "Преди всички".

Има много примери на държави с тежки исторически отношения – Словения и Хърватия, Словения и Италия. От гледна точка на историческата памет, това не е нещо ново, отбеляза евродепутатът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна