Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дърводобивни фирми в Кюстендилско затварят заради отдадени на конкуренти терени за сеч

Снимка: архив

Дърводобивни фирми в Кюстендилско затварят заради отдадени на конкуренти отвън терени за сеч в региона, се казва в изпратено до областния управител инж. Александър Пандурски писмо с искане за среща с министъра на земеделието Явор Гечев или с негов екип за решаване на проблема.

Писмото е от регионалното сдружение "Форест БГ", в което членуват десетки фирми и дружествата с дейност в дърводобивния и горския сектор.

Недоволството на фирмите е от приложени нормативни и административни промени, които допускат участието на фирми отвън в търговете за сеч и добив на дървесина по терени в Кюстендилско. В резултат местните фирми остават без обекти и трябва да затварят или да освобождават работници.  

Инж. Андрей Миленков от ръководството на "Форест БГ" коментира:

"Невестино, на практика половината дървесина и повече е взета от фирми от Благоевград. А нашите какво да работят? Първо, че нямат дървесина, нямат и обекти. Обектите се вземат от външни фирми и местните остават без работа, защото правилата, които се въведоха, поставят нашите в по-неизгодно положение".

Очаква се областният управител Александър Пандурски да насрочи поисканата среща с представители на Министерството на земеделието и Изпълнителната агенция по горите скоро, за търсене на решение по ситуацията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени