Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме международния ден в памет на жертвите на Холокоста

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На днешната паметна дата - 27 януари, световната общност отдава почит на жертвите на Холокоста. 

Именно на този ден, през 1945 г., когато съветската армия освобождава малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц (Освиенцим-Биркенау, в Полша), зверствата на нацистите в лагерите на смъртта стават обществено достояние, а освободеният лагер Аушвиц се превръща в символ на нацисткия геноцид. 60 години по-късно, през 2005 г. датата е обявена от ООН за Международен възпоменателен ден за Холокоста. Тогава Генералният секретар на организацията определи деня като: „важно напомняне за имащите всеобщо значение уроци за Холокоста - тази безпрецедентна проява на злото, която не бива просто да се остави в миналото и да премине в забвение". 

Днес този ден вече се отбелязва от все повече страни, отдавайки дължимото в памет на жертвите на Холокоста и освобождаването на най-зловещия нацистки лагер на смъртта в Освиенцим. Тази година обаче, наследниците на освободителите не са поканени на отбелязването на 78-годишнината от освобождаването на евреите в полския град. Пред АФП говорителят на музея в Аушвиц Пьотр Савицки отбеляза, че на възпоменанието не са поканени представители на Русия, заради нейната агресия над независима Украйна.

В София паметта на жертвите е почетена с филмова седмица от 26 до 31 януари в кино Одеон, която припомня в специални тематични прожекции мрачните събития от времето на нацизма. Целта на инициативата на Организацията на евреите в България „Шалом“ съвместно с Международния филмов фестивал Master of Art и подкрепата на Столична община е да представи пред широката публика съдбата на различни евреи през Втората световна война. Безплатните прожекции представят различни гледни точки и лични истории от недалечното тъмно минало на Европа. 

Датата ще бъде отбелязана и от представителите на Българския антифашистки съюз в София, които ще почетат жертвите и ще поднесат цветя и венци пред паметника на Съветската армия. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна