Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"РСМ показа, че психологически не е готова за вписването на българите в Конституцията"

Костадин Филипов: Омразата към нас е от полза на онези сили в РСМ, които обслужват Белград и Москва

"България даде ясен знак, че с тази политиката РСМ няма как да получи подкрепа за ЕС"

Снимка: Иван Русланов, БНР

"Трябваше веднъж за винаги да се даде ясен знак от българските държавници, че на езика на омразата и на пропагандата на омразата в Северна Македония трябва да се сложи край. ".

Това мнение изказа пред БНР журналистът Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент в Скопие, във връзка с реакцията на България след побоя в Охрид на Християн Пендиков, който е секретар на българския културен клуб там.

По думите му страната ни е дала ясен знак, че с политиката, която води РСМ, няма как да получи подкрепа от нас в пътя ѝ към ЕС

Според него извънредното идване на външния министър на РСМ Буяр Османи в София и посещението му във ВМА при пострадалия Християн Пендиков е било кризисен пиар.

Журналистът определи като правилно решението на българските власти да задействат всички канали за информиране на международните институции, в това число и ОССЕ, която има конкретното задължение да се занимава с правата на човека в европейските държави. 

"Парадоксалното е, че от 1-ви януари тъкмо Северна Македония председателства ОССЕ".

Костадин Филипов подчерта, че в РСМ се разпространяват "измислени истории, които се поемат от обществото, разпространяват се от медиите и се нагнетява поредната порция страх и омраза към съседа":

"Полза от това имат онези сили в Северна Македония, които играят по свирката на Сърбия, а Белград, опосредствайки руското влияние в Западните Балкани, в това число и в РСМ, искат да държат Скопие на страна от европейското семейство".

Филипов припомни, че до ноември 2023г. тече периодът на наблюдение на РСМ от Европейската комисия:

"До ноември трябва да се реши окончателно изискването за вписването на българите в Конституцията на Северна Македония. Вместо това време да се напълни с позитивни сигнали и с истинска политическа работа за подобряване на атмосферата между двете държави, виждаме какво се случва. ... Обществото, медиите и политическите реакции показаха, че РСМ психологически, пропагандно и всякак не е готова, за да направи този компромис с вписването на българите в Конституцията".

Той изказа опасение, че препятствия като това с побоя над Пендиков ще излизат все повече пред РСМ с наближаването на започването по същество на преговори с ЕК:

"Наслоявана е тази омраза от години насам". 

Интервюто на Людмила Железова с Костадин Филипов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!