Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебат в НС - как ФБ модерира мрежата в България, "Мета" отговаря

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Мета" спазва стандартите, а "Телус" не е свързан с Русия и правителството ѝ. Това стана ясно по време на обсъждането на управлението и контрола на социалните мрежи в България в комисията по електронно управление. Дискусията беше провокирана от оплаквания за некоректно модериране на публикации срещу Русия в интернет. Но завърши без особен резултат. 

"Мета" обясниха с писмо, че гарантират правилната модерация във "Фейсбук". Писменият отговор цитираше общата практика и уговорката, че няма как да се разкриват договорни отношения. Което депутатите от комисията коментираха като отказ от диалог. 

От компанията – контрактор "Телус" пък се оплакаха от заплахи към техните служители и предупредиха, че могат да вземат "всички мерки", за да защитят интересите си срещу неверните твърдения и натиска. 

Двама от представителите на компанията- майка бяха дошли от Канада, за да уверят депутатите и обвиняващите ги български неправителствени организации, че нямат общо с руското правителство. 

Снимка: Добромир Видев

Заради процедурните правила на парламента заседанието на електронната комисия протече хаотично и без възможност за пълен дебат. 

Липсата на конкретни отговори възмути неправителствените организации. Но те изтълкуваха присъствието на двамата канадски представители на "Телус" като знак, че са в тежка репутационна криза. 

Компанията декларира подкрепа за диалога по предложението за законопроект срещу дезинформацията. Но депутати обясниха, че заради краткия живот на 48-ия парламент той едва ли ще бъде придвижен. 


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна