Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С решение на прокуратурата е забранена дейността на сайта "Медуза" в Русия

В Москва, Русия, 20 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските власти категоризираха сайта "Медуза" като "нежелателна организация", с което се забранява дейността му в Русия, както и сътрудничеството на руски граждани с медията или журналистите в нея, предаде Ройтерс.

В изявление, в което се обявява решението, руската Генерална прокуратура посочва, че дейността на базирания в Латвия сайт "представлява заплаха за основите на конституционния ред и сигурността на Руската федерация".

Засега няма отговор на запитванията за коментар от страна на сайта "Медуза", макар че медията публикува материал, съдържащ подробности свързани с решението на прокуратурата и ефекта, който то може да има.

"На нежеланите организации се забранява да действат на руска територия под заплахата от наказателно преследване", пише в публикувания материал.

"Всеки, който "участва в или сътрудничи" на подобни организации, може да стане обект на наказателно преследване, което е особено голямо ограничение за журналистите, които трябва да говорят с източници, за да пишат новините си", се добавя в публикацията.

През април 2021 г. сайтът "Медуза" беше категоризиран като "чуждестранен агент" от руското министерство на правосъдието, припомня ТАСС.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени