Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите почетоха с минута мълчание паметта на жертвите на Холокоста

Снимка: БГНЕС

С декларации и едноминутно мълчание депутатите почетоха паметта на жертвите на Холокоста. Денят е обявен с резолюция на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 година. Датата отбелязва годишнината от освобождаването на 27 януари 1945 година на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц – Биркенау“ от съветските войски.

Днешният ден отбелязва и 80 години от спасяването на българските евреи.

Георг Георгиев от ГЕРБ отбеляза, че жертвите на Холокоста остават дълбока рана, която трябва да лекуваме.

"България положи неимоверни усилия в дните на най-голям мрак да направи така, че тази рана да не се отвори в тъканта на нашето общество . Спасявайки близо 50 000 човешки живота, днес в тази зала ние имаме възможността да стоят наследници на спасителите и спасените, а не на гонителите и жертвите"

Запазването на паметта на престъпленията срещу човечеството е единственият път към недопускането на нови такива. Това заяви народният представител от ДПС Станислав Анастасов.

"Днес повече от всеки друг ден в календара трябва да бъдем малко по-смирени, за да си спомним за имената и лицата на онези повече от 6 милиона евреи – мъже, жени, деца, чийто живот насилствено и против всички божии закони е погубен само поради една причина – защото са били родени такива", добави той.

Народното събрание продължава работата си с обсъждането на първо четене на промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Вчера заради липса на кворум разискванията бяха прекъснати и заседанието беше закрито.

Отпадна предложението на БСП втора точка за днес да бъдат окончателните промени в Кодекса на труда, с които се определя размерът на брутната минимална работна заплата.

Парламентът ще обсъди ветото на президента Румен Радев на промени в Закона за енергетиката. Държавният глава подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари. Комисията по енергетика в Народното събрание подкрепи вчера ветото на президента Румен Радев.


По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени