Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отвъд стената – театрално приключение за глухи и чуващи деца

Снимка: Ели Дели

"Достъпът до изкуство на нечуващите деца в България е напълно ограничен и голяма част от тях не са гледали театър. Причината за това е липсата на театрални представления, които да са придружени от жестов език и да са адаптирани към проблемите на тази група хора". Това споделиха Албена Тагарева и Мила Коларова – създатели на "Отвъд стената" преди гостуването на спектакъла на 1 февруари от 19 ч. на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" в София.


По неофициални данни броят на глухите хора в България е около 120 хиляди души.

Спектакълът е създаден за глухи и чуващи деца и отвежда малките зрители на необикновено пътуване с две прекрасни актриси – чуващата Юлия Коларова и нечуващата актриса Росица Караджова.

"Отвъд стената" показва два различни свята – този, който познаваме ние, и света на тишината. Моменти от живота на две същества, различни едно от друго, всяко потънало в своята изолирана малка вселена, ще прераснат в серия забавни епизоди в анимационен стил, в които жестовият, говоримият и визуалният език на кукления театър се преплитат.

Това смешно-тъжно пътешествие отвежда до истината, че "стената"е просто илюзия, наш личен градеж от страхове. Градеж, който би могъл да бъде срутен единствено, ако се осмелим да бъдем заедно.

Концепцията на режисьорката Мила Коларова извежда на преден план наболелия социален проблем, който пандемията осветли, а именно силно лимитираната среда, в която живеят хората с различна степен на слухови увреждания, достъпа им до важна информация и липсващите условия за пълноценното им участие в културния живот.

"В представлението "стената" е метафора за всичко онова, което ни разделя и пречи на искреното общуване помежду ни. Тя е онази невидима и често несъзнавана бариера между мен и различния от мен", споделя режисьорката.


Творчески състав:
Режисьор и автор на текста: Мила Коларова
Сценограф: Станислава Кръстева
Музика: Надежда Митева
Участват: Росица Караджова и Юлия Коларова
Консултанти по жестов език: Силвана Павлова и Росица Караджова
Автор на плаката: Гергана Станчева

Спектакълът е създаден от фондация "Арт бюро", чиято дейност е свързана с артистични проекти със социална насоченост и се осъществява в партньорство със Съюза на глухите и ОКИ "Дом на културата Красно село". Реализиран с подкрепата на Министерство на културата и Столична програма "Култура".

Представлението е подходящо за деца на възраст 6+ години.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.