Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въображаемият свят на Галина Николова

Поетесата Галина Николова представя новата си стихосбирка "Въображаеми градини". Книгата излиза след десетгодишна пауза от нейните предишни работи. Тя е разделена на три части – "Зима", "Дъщеря" и "Утеха". 

Събитието е на 30 януари от 19.30  на бар-сцената на "Топлоцентрала".

"Трябваше ми време да си припомня как да бъда милостива към себе си. Имаме нужда в съвременния свят от това, за да можем да бъдем милостиви към другите, първо, трябва да бъдем такива към себе си – казва Галина Николова – "Въображаеми градини" е петата ми книга, в периода, в който книгата не излизаше, аз много се страхувах, че вече не мога да пиша. Преболедуването от Covid и пост-Covid ми помогна да се върна към себе си и в крайна сметка книгата се случи много бързо след това натрупване и подготовка."

В раздела "Дъщеря" Галина Николова създава стихове, посветени на майчинството и новата доза страхове и утехи, които се появяват с него. "Беше ми интересно как един човек, който е чисто нов, преживява света, това беше изключително поучително за мен. – казва тя – Да станеш родител и да се завърнеш към себе си има много общи неща. Ние ставаме все по-големи, все по-уязвими и все по-силни едновременно с родителството."

"Много хора ми писаха как са усетили лично всичко в книгата, как ги е докоснало то и ми пращаха откъси, и всички тези текстове бяха много различни. Така че хората може би и имат нужда да чуят тези страхове и да разберат, че не са толкова сами в начина, по който се чувстват или преживяват някакво изпитание. Ние сме свързани."

Според самата поетеса процесът на избиране на верните думи е наистина много интересен. "Има текстове, които идват при мен напълно готови, има такива, които са малко редактирани, и такива, които от много дълги станаха много кратки. Изборът на точната дума идва, когато се появява точното чувство. Вероятно има и доза умение и умелост, която се създава с практиката, но в същото време има и нещо в мен, което пише." – обяснява тя.

Чуйте разговора от звуковия файл.

Галина Николова е родена през 1978 г. в Тервел. Завършва културология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а по-късно като стипендиант на "Фулбрайт" завършва и управление на организационната промяна в The New School University в Ню Йорк. През 2000 г. с конкурс на Свободно поетическо общество излиза първата ѝ книга "Минавам“. С нея Николова печели наградата на публиката на ХХVI Национална конференция на студентите литературни творци в Шумен. Следват "Отстрани“ (2004) и "От другата страна“ (2010). 

След завръщането си от Америка, където живее две години, тя издава "Азбука на завръщането“. Нейни произведения са включени в немския каталог на българската култура "Donumenta“ (2005), както и в немската антология на българската поезия "Balkanische Alphabete: Bulgarien“ (2008). Стиховете ѝ са превеждани на унгарски, словашки, хърватски, италиански, немски и английски език.

Снимки – изд. ДА и личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна