Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС не финансира изграждането на стандартна инфраструктура по границите си, която държи хора отвън

Ерик Мамер
Снимка: Европейска комисия

"ЕС не финансира изграждането на стандартна инфраструктура по границите си, която държи хора отвън". Това заяви говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер в коментар за писмото на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен до ръководителите на страните членки във връзка с укрепването на българо-турската граница.

В писмото си Фон дер Лайен посочва, че българо-турската граница трябва да бъде приоритет в укрепването на външните граници на ЕС чрез различни целеви мерки.

"Позицията на ЕК не е променена изобщо между изпращането на писмото и днешния ден, след изпращането му. Казвали сме го неведнъж", подчерта Мамер. По думите му работа на страните-членки е да решат кой е най-добрият начин да изпълнят задълженията си по охрана на границите, а на ЕС - да ги подкрепи:

"В този аспект Комисията финансира цяла серия от мерки и действия, които допринасят за добрата защита на нейните граници. Това включва по-специално инфраструктури – и мобилна, и стационарна. Но Комисията каза, че няма да финансира и съфинансира изграждането на стена".

"Няма противоречия между писмото на Фон дер Лайен и казаното няколко часа по-рано от еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон", отговори Ерик Мамер.

Преди началото на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" вчера тя заяви, че ЕС е против финансирането на ограда по българо-турската граница.

Целевите мерки, според Фон дер Лайен, включват разполагане на служители на "Фронтекс" и оборудване, мобилизиране на европейски фондове в подкрепа на засилването на граничните капацитет и инфраструктура на страните от ЕС, средства за наблюдение и двустранно финансиране, включително чрез доброволни механизми за солидарност. Никъде не е казано "двустранно финансиране на стени", категоричен бе Мамер. Той обаче призна, че грешните интерпретации може би се дължат на думата "инфраструктура", използвана в писмото на Фон дер Лайен:

"Думата "инфраструктура" е спомената в рамките на правната основа. И тя е в писмото, защото като че ли има погрешни схващания, че не финансираме никаква инфраструктура, когато става дума за управлението на границите. Това е напълно погрешно. Ние финансираме различни видове инфраструктура".

Говорителката Анита Хипер уточни, че това важи за подвижна и стационарна инфраструктура, оборудване за наблюдение и за гранична помощ, преоборудване на гранични пунктове, поставяне на нови инсталации за IT системите, поддръжка на оборудването.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна