Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Корабът на глупците на Мара - Мариела Димитрова

В пространството на списание "Еуропео" (L'Europeo) са разположени най-новите произведения (с малки изключения) на художничката Мара - Мариела Димитрова, която има по-различен подход и изява на нашата художествена сцена.  

Изложбата се нарича "Корабът на глупците", аналогия с прочутото класическо произведение, и включва около 30 изключително интересни като подход и възглед към нашата реалност, с разнообразните средства, които авторката използва. 

За своите произведения, които са своеобразни скулптури, както и живописни творби с акрил, тя използва различни материали от бита и човешката среда, винаги с ирония и с леко намигване. 

Мара възкресява за нов живот тези парчета от минала реалност и ги превръща в разкази за любов, в образи на ангели, хората и техните копнежи, скрити мисли и тайни желания, но със средствата на видните смисли на всеки един от предметите – било звънец, било дантела, било дървеса и старинни рамки, нещица, взети и видени често като ненужни, но превърнати в истинско изкуство.

Заглавията на произведенията на Мара - Мариела Димитрова подсказват това съобразно изграждане на картините, на отношението им към човешката съдба, история, минало и настояще – 

"Корабът на глупците" – която носи и заглавието на изложбата, "Любезният лос", "Коза Ностра", "Леда и Лебеда", "Малката русалка – феминистка", "Вълк + шапка", "Тутанкамонка" и др.

Чуйте как артистично и интересно представя Мара своите обекти в тази изложба, назована "Корабът на глупците".

Снимки – Мара - Мариела Димитрова, личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.