Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяване на правосъдната реформа

Снимка: Елена Тамакярска

Президентът Румен Радев коментира, че механизмът за контрол върху действията на главния прокурор е фактор за отпушване на политическия процес в България и ако всички парламентарни партии смятат, че това е приоритет, имат една седмица, за да одобрят окончателно поправките в НПК.

"Парламентът много трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца за осъществяването на правосъдната реформа и най-вече създаването на ефективен механизъм за контрол на Главния прокурор. Ако това беше наистина приоритет, тези промени щяха да бъдат във фокуса на дебатите от самото начало на съществуването на този парламент. Ето сега чуваме тука чановете - част от маскарадните игри. Силно се надявам, това да не са маскарадни игри в българския парламент. Когато разбраха, че дните са преброени, тогава изведнъж се втурнаха да решават този въпрос".

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Перник, където пристигна за откриването на международния фестивал на маскарадните игри "Сурва".

Президентът Румен Радев също така коментира, че случаят с побоя на секретаря на българския културен клуб "Цар Борис Трети" - Християн Пендиков в Охрид е израз на дългогодишна политика на насаждане на омраза към всичко българско. Държавният глава смята за важно този път властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза: 

"Това не е битов скандал, не криминален случай, а престъпление от омраза, защото ненаказаните и неиздирени много случаи на системен тормоз над хората с българско самосъзнание - македонските българи, водят до такива случаи на физическо насилие и ескалация. В понеделник там ще заминат министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и нашият посланик точно, за да поискат от македонските власти ясно да заявят какви мерки предприемат, за да се почувстват македонските българи защитени", посочи Радев.

Президентът коментира и информациите, че български политици и граждани няма да бъдат допускани в югозападната ни съседка за честванията на Гоце Делчев на четвърти февруари:

"Ако те продължават да блокират българско участие под каквато и да е форма, те се самоблокират за Европейския съюз. Това е категорично ясно".

Президентската институция няма нужда от посредници – така президентът Румен Радев коментира инициативата на партия „Има такъв народ“ и лидера ѝ Слави Трифонов за събиране на подписи за иницииране на референдум за промяната на формата на управление – от парламентарна в президентска република:

"Специално за моята институция аз няма нужда от посредници в диалога си с българските граждани. Ако аз имам намерение за промяна на формата за държавно управление, сам ще го заявя".

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна