Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изключително голям е интересът към зимните лагери за междусрочната ваканция

Снимка: БГНЕС, архив

Изключително голям интерес към зимните лагери за междусрочната ваканция от 1-ви до 5 февруари отчитат туроператорите, които организират детски и младежки пътувания. Предлагат се основно ски ваканции, като местата вече са изчерпани. Заради големия интерес туроператорите подготвят зимни лагери и за дните около 3 март.

Ски училища с извозване от града до пистите или зимни лагери в големите планински курорти, предлагането основно е свързано със зимните спортове, казва Свидна Динева от Обединение "Бъдеще за туризъм". Тя посочва, че дните на ваканцията дават възможност за 4 нощувки, в които реално 3 дни са отделени за спорт. Въпреки завишените спрямо миналата година цени, интересът е много висок:

"Като процентно завишаване спрямо миналата година са в рамките може би на 20-ина процента откъм настаняване и изхранване. Условията в зимните курорти, като лифт карти, те са си обявени. Има повишение, което е спрямо миналата година, също в рамките на 10-ина 20-ина процента, и на ски екипировката, и на ски училищата като услуга", каза Динева.

Някои училища работят с туроператорски фирми и предлагат възможности за ваканцията за своите възпитаници, но когато родителите избират фирма трябва да се вглеждат внимателно в предложенията:

"Трябва цялата информация, свързана с почивката на децата да бъде описана добре, какво включва и какво не включва цената, която се предлага, съответно какви са цените на допълнителните услуги. Трябва да е ясно кой го организира, кое е ски училището, което ще обслужи децата. Задължително трябва да има договор между туроператора и съответно възложителя, който е родител", обясни Динева.

Задължително трябва да има медицинска застраховка, свързана с почивката, заплатената карта за съоръженията включва застраховка, която покрива рисковете на пистата, нужно е да се изисква и финансов документ за направените плащания. Интересът към екскурзиите и зелените училище също е много висок, посочи още Свидна Динева.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна