Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затягат се изискванията за киберсигурност в администрацията, проверките продължават

Снимка: БГНЕС

Продължават проверките на администрацията дали се изпълняват изискванията за киберсигурност. Това става ясно от отговор на министъра на електронното управление Георги Тодоров на депутатски въпроси в парламента.

Националният ни координатор по киберсигурност Петър Кирков подчертава, че изискванията за администрациите ще стават все по-строги заради въвеждането на нови европейски правила.

Към настоящия момент в процес са 46 проверки по спазването на законите за сигурност, посочва министър Тодоров в отговора си.

Петър Кирков припомня, че изискванията с новите законодателни промени ще затегнат още повече контрола. Това ще произтече и с въвеждането на познатата ни като NIS-2 евродиректива:

"Процесът е започнал при условие, че директивата бе приета на 14 декември и държавите имат 21 месеца срок да я транспонират. Зад всяка думичка в закона могат да стоят разходи. За това и скоростта не винаги е предимство".

В края на 2022 г. от Центъра за киберсигурност предупредиха за използване на по-нови версии на специфичен криптографски алгоритъм, който най-общо е в основата на процеса на валидиране на уебсайтовете.

Петър Кирков припомня, че има препоръки за това какъв софтуер да се ползва:

"Защото някои типове софтуери в естествения си процес на работа, те могат да изпратят данни на сървър, който се намира на територията на страна, която е враждебно настроена. Киберсигурността на всяка една организация е задължение на самата организация".

Стандартно нарастване на кибератаките има от началото на годината, казва Петър Кирков:

"Много е трудно да се посочи откъде точно идва дадена атака. Много често се компрометират компютри в трета държава и те се използват за атаката. Да си избираме сигурни пароли, да не си споделяме паролите с никого, да си сменяме редовно паролите. Да внимаваме какво споделяме в социалните мрежи, защото те основно, за голяма част от хората, социалните мрежи вече са интернет"

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна