Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представител на компанията

"Локхийд Мартин": Вече започна процесът по производство на българската партида изтребители

Ф-16 от конфигурацията Блок 70/72 излиза от завода в Грийнвил, Южна Каролина, 21 ноември 2022 г. Машината е предназначена за Бахрейн.
Снимка: Локхийд Мартин

Можем да кажем, че вече започна процесът по производство на българската партида изтребители, каза пред Нова телевизия Джонатан Лин, който отговаря за стратегическите партньорства с Централна и Източна Европа на компанията "Локхийд Мартин". 

"Ф-16 се произвежда повече от 40 години в нашите заводи, така че не е нещо ново за нашата компания. Тази седмица имахме тестови успешен 50-минутен полет, така че този модел вече лети и ще произведем доста от него до 2025 г.  Още шест държави искат F-16. Двама от пилотите ни с прякори Сирената и Професионалистът пилотираха изтребителя, а това е крайъгълен камък в това, което правим. Те дадоха много добра оценка за състоянието им", заяви Лин.

В края на миналата година парламентът одобри придобиването на още осем нови изтребителя Ф-16 Блок 70 и оборудване за тях. 

"Българският изтребител вече е на производствената ни линия, в момента тече основният монтаж. Все още нямаме и осемте изтребителя, които са поръчани в първата партида, засега на линията е само първият. Надяваме се да го сглобим и да го видим как лети следващата година", каза Джонатан Лин. Той добави, че доставките се изпълняват по вече договорения механизъм, конкретните дати са записани в договора между американската и българската държава. Работим по това да ги имате около 2025 г., посочи представителят на "Локхийд Мартин", цитиран от БТА.

Като отбеляза, че F-16 се произвежда вече няколко десетилетия, Лин добави" "През годините го надграждахме, усъвършенствахме го и влизайки в ерата на Блок 70-72 направихме подобрения, които качват качеството на изтребителя към поколение 4+". 

"Новата радарна система е с изцяло електронно сканиране, която наподобява радарната система на Ф-35 – така че извадихме някои уроци и технологии, които сме взели от петото ни поколение изтребители и сме ги пренесли в четвъртото", каза Лин, като обясни, че това е 4+. Вълнуващо е, че България ще има такава технология в своите изтребители, смята той. 

Второто нещо е автоматична система за избягване на сблъсък, която спасява живота на пилотите. "Това, което тази технология реално прави – да кажем пилотът изгуби съзнание или по някаква причина загуби възможност да пилотира изтребителя, тогава софтуерната технология се намесва и стабилизира машината", обясни Джонатан Лин. 

Той съобщи, че няколко наши пилоти се обучават в момента в тренировъчния център в Аризона. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!