Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анджей Дуда поздрави новия чешки президент и го покани в Полша

Снимка: БГНЕС

Полският президент Анджей Дуда поздрави Петър Павел за победата му на президентските избори в Чехия и го покани да посети Варшава, съобщи Полската агенция по печата, предава БТА, цитирайки ПАП.

"Президентските избори в Чехия, нашата съседна страна, приключиха днес. Генерал Петър Павел беше избран за нов президент!", написа вчера Дуда в "Туитър". 

"Г-н президент, искрени поздравления и поздрави от Полша! Каним Ви да посетите Варшава", заяви полският държавен глава.

Петър Павел, генерал от армията в оставка, победи милиардера Андрей Бабиш на втория тур на президентските избори.

"Президентът Анджей Дуда проведе телефонен разговор с Петър Павел и го покани да направи официално посещение в Полша", съобщи вчера за ПАП Марчин Пшидач, ръководител на президентската служба за международна политика.

"Това беше кратък, много добър разговор, проведен в добра атмосфера. Президентите се увериха в ангажимента си за добросъседски полско-чешки отношения", каза Пшидач.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки също поздрави новоизбрания президент за победата му..

 "Позволете ми да поздравя Петър Павел за изборната му победа. Полско-чешкото партньорство е гаранция за сигурността на нашия регион. Бидейки заедно, можем да постигнем много", написа Моравецки в "Туитър".

След преброяването на всички бюлетини от Чешката статистическа служба Павел, бивш началник на армията и високопоставен служител на НАТО, получи 58,3 процента от гласовете срещу 42,7 процента за Бабиш. Избирателната активност беше малко над 70%, което е рекордно висока стойност за президентски вот.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени